Home / Nieuws / Blog / Decemberstress

Decemberstress

Gepubliceerd op 28 november 2019
Decemberstress

Vanaf het moment dat de Sint in het land is, neemt gevoelsmatig de druk langzaam toe. Het lijkt wel alsof de donkere dagen ervoor zorgen dat wij onszelf meer druk opleggen dan eigenlijk nodig is. Natuurlijk willen we dat er tijdens de feestdagen zo min mogelijk mensen in het ziekhuis liggen; in de horeca moet alles tip top geregeld zijn en op scholen is het ook een drukke maand. Niet alleen zijn de kinderen erg druk (immers de sint zorgt nog steeds voor een hoop spanning), maar ook moet er binnen een recordtempo het sinterklaasdecor worden vervangen door kerstversieringen; geoefend worden voor de kerstmusical, kerststukjes maken, kerstdiner organiseren en tussen de bedrijven door wordt er ook nog les gegeven. Zo is er in iedere bedrijfstak wel iets aan te wijzen wat zorgt voor een extra stukje stress. En dan hebben we het nog niet eens over de drukte thuis.

Maar kan een werkgever iets doen met decemberstress?

1) Herken stressklachten ……
Het verminderen van werkdruk lijkt de oplossing, maar onderzoek heeft juist aangetoond dat dit niet het geval is. Het is juist belangrijk om ervoor te zorgen dat een medewerker positiviteit ervaart. Denk bijvoorbeeld aan het meehelpen om tot een efficiënte invulling van de functie te komen, dat de medewerker voldoening haalt uit het werk en het gevoel krijgt te worden gewaardeerd.


2) …… En weet hoe te reageren
Zijn medewerkers minder gemotiveerd, komen vermoeid over of zijn snel aangebrand? Dan moeten de alarm bellen gaan rinkelen. De medewerker heeft niet direct last van een burn-out, maar heeft wat extra aandacht nodig. Met een klein gebaar kan je al iets groots bereiken. Zoek de oplossingen in het geven van een (extra) compliment, geef het gevoel dat hij of zij kan meebeslissen over een belangrijke kwestie of bied de mogelijkheid tot thuiswerken of pas na de file naar kantoor te rijden. Deze simpele maar doeltreffende oplossingen geeft de medewerker meer energie en werkplezier en zorgt er voor om beter om te kunnen gaan met (december)stress.


3) Onderzoek oorzaak van stressklachten bij medewerkers
Een beetje werkstress kan je personeel best aan. Het wordt alleen vaak te veel als een medewerker op verschillende gebieden het gevoel heeft de controle te verliezen. Dus niet alleen op het werk, maar ook privé. Probeer daarover te praten en - indien mogelijk – samen tot een passende oplossing te bedenken.


4) Bied preventief passende oplossingen en handvaten voor de hele organisatie
Breng structuur aan in de organisatie. Verbeter de communicatie met leidinggevenden, zorg voor tussentijdse werkoverleggen en beschrijf de oorzaken van stress en de oplossingen die hierbij kunnen worden aangeboden. Natuurlijk horen hier ook een cursus communiceren, anti-stress of timemanagement bij. Deze cursussen lijken wat afgezaagd, maar kunnen heel wat verlichting brengen. Komt het na alle inspanningen toch zover dat een medewerker thuis zit? Blijf voldoende en op een positieve wijze investeren in het contact en zorg samen voor een goede re-integratie.


5) Bekijk de extra mogelijkheden op kantoor
Bied stress-verlagende activiteiten aan. Medewerkers die goed gewapend zijn tegen een hoge werkdruk zijn nu eenmaal stressbestendiger. Stimuleer medewerkers om gezond te eten, op kosten van de zaak te sporten of geef een cadeau wanneer iemand besluit om te stoppen met roken. Kijk ook naar de ruimte waarin medewerkers zich bevinden. Zorg voor een goede ventilatie, houd rekening met kleurgebruik (kleuren hebben nu eenmaal invloed op stemming en productiviteit). Medewerkers brengen meer tijd door op kantoor dan thuis.