Vitaliteit 

Vitaliteit op de werkvloer wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen organisaties.

Verander mee en realiseer ook vitaliteit op de werkvloer
Oranje Bg Fiscfree

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Vitaliteit wijst op het bruisen van energie. Je sterk en fit voelen, het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen.

Een vitale organisatie kenmerkt zich door de gezondheid van het bedrijf, maar ook door die van haar medewerkers. Om met een organisatie mee te kunnen groeien en te bewegen is het belangrijk dat medewerkers tijdens hun loopbaan gezond, energiek, betrokken, met veel plezier en gemotiveerd naar hun werk gaan. Ofwel; vitale medewerkers!

Vitaliteitinorganisaties

Hoe belangrijk is vitaliteit op de werkvloer?

Heel belangrijk! Medewerkers moeten (leren) omgaan met een continu veranderende wereld, zowel privé als zakelijk. De medewerker krijgt privé te maken met uitdagingen die horen bij de verschillende levensfases (verandering van gezinssamenstelling en het ouder worden dat gepaard kan gaan met fysieke of psychische ongemakken). Daarnaast verwacht een werkgever dat de medewerker zich altijd voor de volle honderd procent inzet. Niet raar dat velen het gevoel hebben continu onder spanning te staan, te moeten presteren en er soms geen tijd is om even op adem te komen.

Vitaliteit in beeld

Meerdere factoren dwingen je als werkgever nog eens extra om de vitaliteit van je medewerkers serieus op te pakken. 

Toename prikkels

Thuiswerken, overal in kunnen loggen. Werelden en werktijden lopen steeds meer door elkaar heen. Prikkels nemen toe. Medewerkers die ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie achter hun laptop kruipen om nog even de mailbox door te lopen. Continue op hun telefoon zitten. Altijd bereikbaar zijn. We vinden het allemaal heel normaal. Maar gezond is het niet. Nog nooit was het mentale ziekteverzuim zo hoog.

Financiële risico’s

Werkgevers zijn financieel verantwoordelijk voor de kosten van verzuim van hun medewerkers. En deze kosten kunnen behoorlijk oplopen bij langer verzuim. Voor de gezondheid van je organisatie is het alleen al om die redenen belangrijk dat je medewerkers gezond en vitaal blijven.

Pensioenleeftijd 

Ja, we worden allemaal ouder. Gelukkig. Maar de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 heeft ook implicaties voor jou als werkgever. Je moet langer zorgen voor je medewerkers. Je bewust zijn van hun fysieke en mentale gezondheid. De thema's duurzame inzetbaarheid en vitaliteit zijn daarom heel nauw met elkaar verweven. 

Werken is topsport

Steeds meer wordt werken vergeleken met topsport. Alleen zijn organisaties voornamelijk bezig met het spelen van de wedstrijd en te weinig met trainen en herstellen. Doordat iedereen altijd overal bereikbaar is, vervagen deze grenzen nog veel meer. Werkgevers moeten zorgen dat de grenzen zichtbaar blijven en dat er tussendoor ruimte en tijd is voor trainen en herstellen.

Een paar praktische tips

Om vitaliteit goed in te bedden in een organisatie, gaat veel tijd en aandacht zitten. Tijd die je misschien niet hebt of waar je geen energie voor hebt! Onderstaande tips zijn praktisch en bijna allemaal direct uitvoerbaar. Zo krijg je direct energie om een vitaliteitsprogramma binnen jouw organisatie op te tuigen.

 1. Creëer draagvlak bij het topmanagement
  Wijs het management op bijvoorbeeld de verhoogde pensioenleeftijd, vergrijzing, het verband tussen ongezond leven en ziekteverzuim. Maar doe dit niet alleen in negatieve zin. Laat ook het verband zien wat de positieve invloed is van vitale medewerkers op bijvoorbeeld medewerkersbetrokkenheid, productiviteit en winst. Doe dit met regelmaat en laat resultaten zien!
 2. Maak vitaliteit op de werkvloer onderdeel van het takenpakket van managers
  Laat het agendapunt ‘vitaliteit van medewerkers’ standaard terugkomen op de agenda’s van de diverse werkoverleggen. Zowel het fysieke als het mentale component. Laat ook afdelingshoofden nadenken over wat zij kunnen doen om de vitaliteit van hun medewerkers te verhogen.
 3. Sta op!
  Lang zitten is het nieuwe roken. Lange tijd achtereen zitten is schadelijk voor de gezondheid, blijkt uit een onderzoek van TNO. Zelfs als je regelmatig sport. Maak staand bellen en vergaderen mogelijk en haal dienblaadjes weg uit de pantry, zodat iedereen zijn eigen koffie of thee haalt.
 4. Zorg voor arbeidsvoorwaarden die vitaliteit stimuleren
  Hoe mooi is het dat je als werkgever vitaliteit kunt stimuleren met de aanschaf van een nieuwe fiets of fitnessen. Via de werkkostenregeling bied je deze arbeidsvoorwaarden aan met fors belastingvoordeel. Medewerkers besparen  gemiddeld zo wel 40%.
 5. Communiceer met medewerkers
  Ga in gesprek met medewerkers, luister actief én geef voorlichting!

 

Fiscfree® Image01 Vertical
Fiscfree® Image02 Vertical

Herken de indicatoren van matige vitaliteit

Hoe weet je nu of het echt tijd is om in actie te komen? Hoe herken je een gemiddeld matige vitaliteit in je organisatie? Check de onderstaande indicatoren. Welke herken jij?  En start dan met onze praktische tips. Je zal zien dat de vitaliteit van jouw organisatie en die van jouw medewerkers met sprongen vooruit gaat!

 • Hoog ziekteverzuim
 • Hoog personeelsverloop
 • Samenwerking die vastloopt of regelmatig escalaties op de werkvloer
 • Ontevreden klanten
 • Ellenlange besluitvorming
 • Constant doelen niet bereiken

Vitaliteit op de werkvloer realiseren?

FiscFree® biedt ondersteuning bij het realiseren van vitaliteit op de werkvloer. Dit doen wij door het aanbieden van extra secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel (voor zowel werkgever als medewerker). Denk hierbij aan een fietsplan of bedrijfsfitnessregeling. Wij bieden je graag de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend meer informatie of een demo op maat te ontvangen.

Ik wil meer informatie ontvangen!