Home / Nieuws / Blog / Werkgever in spagaat

Werkgever in spagaat

Gepubliceerd op 12 februari 2021
Werkgever in spagaat

Werkgevers hebben het niet makkelijk in deze tijden. De vooruitzichten zijn in een aantal sectoren ronduit zorgelijk en in sommige sectoren loopt de cao dit jaar af. Nieuwe gesprekken gaan niet alleen over loonsverhoging, maar ook over de versobering van het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat kan door de coronamaatregelen en de economische situatie bijna niet anders.

Mentale weerbaarheid

Echter staat de mentale weerbaarheid van de werknemers ook onder druk. Sinds maart 2020 is een groot beroep op ze gedaan. Thuiswerken aan de keukentafel is niet voor iedereen even makkelijk. Met een beetje pech komt hier ook nog thuisonderwijs bij. En dan te bedenken dat het stoom afblazen met sporten vaak ook niet kan. Het liefst doe je als werkgever iets extra’s voor je medewerkers. Maar dan rijst gelijk de vraag: hoe dan?

mentale-weerbaarheid-thuiswerkers

Tijdelijk meer WKR budget

En daar heb je dan gelukkig de WKR voor. Het kabinet heeft besloten om werkgevers ook in 2021 tegemoet te komen met de verruiming van de vrije ruimte binnen de WKR. Deze (tijdelijke) verruiming is – net zoals in 2020 – bedoeld om werkgevers de mogelijkheid te bieden om juist in deze tijden iets extra’s te kunnen doen voor hun medewerkers.

Hoe ziet deze tijdelijke verruiming eruit? Over de eerste € 400.000,- van de totale brutoloonsom mag 3% van worden besteed aan leuke extra’s voor medewerkers. Over het meerdere (dus vanaf € 400.000,- ) is dat 1,18%.

Wat kun je doen als werkgever?

Gebruik de vrije ruimte van de WKR (werkkostenregeling) om werknemers door deze moeilijke periode te loodsen. Via een op maat gemaakt fietsplan, goede computer/tablet-regeling of het aanbieden van waardebonnen van gerenommeerde internetwinkels geef je je werknemers het gevoel dat hij of zij er toe doet.

Iedereen houdt van kiezen! Geef werknemers bij voorkeur daarom een brede keuze, zodat zij kunnen kiezen wat op dit moment voor hun belangrijk is en waar zij mee geholpen zijn.

secundaire-arbeidsvoowaarden-werkkostenregeling

Meer weten?

Wij helpen graag op afstand!