Home / Nieuws / Blog / Water drinken = beter werken

Water drinken = beter werken

Gepubliceerd op 14 januari 2019
Water drinken = beter werken

Water drinken kan een belangrijke rol spelen in vitaliteitsbeleid. Dat het gezond is weet iedereen. Maar wat is de relatie met werken?

Langzaaaaam

Ons brein bestaat voor 85% uit water en is afhankelijk van een constante watertoevoer om goed te kunnen functioneren. Uw brein verliest al bij 2% te weinig water zijn alertheid en focus. Uit neuropsychologisch onderzoek van de Universiteit van East London blijkt dat uw brein hier vooral erg langzaam van wordt. Drinkt u een glas water voor het uitvoeren van een mentale taak, dan verhoogt dit direct uw reactietijd tot wel 14%.

Productiviteit daalt

Net als het brein hebben ook organen, spieren, huid en bloed water nodig. Uitdroging ligt sneller op de loer dan u denkt. Zodra uw bloed meer water verliest dan het binnen krijgt start dit proces al. U bent sneller vermoeid, wordt slordiger in uw werk en uw korte-termijn- geheugen vertoont haperingen. Kortom: uw productiviteit neemt een duik als u te weinig water drinkt.

Hoeveel water, koffie of thee moet u per dag drinken?

Het voedingscentrum raadt 1,5 – 2 liter per dag aan. Dat komt omdat een volwassen normaal gesproken ook zoveel vocht verliest. Warme dagen en zware inspanning zijn hier niet in meegeteld. Dat zijn gemiddeld genomen 9 glazen water per dag. Volgens het principe van Ushapan beweren ze in India dat u de dag het beste kunt starten met het drinken van water zodra u wakker bent. Dit is gebaseerd op een principe uit de natuur. Direct na het ontwaken bevat ons speeksel namelijk veel goede bacteriën. Zonde om deze tijdens het tandenpoetsen uit te spugen. Moet u binnen 1-2 uur naar uw werk, dan hebt u voldoende aan 1-2 glazen lauw tot warm water. Eenmaal op kantoor kunt u rekenen met 3 glazen ’s ochtends en 3 glazen ’s middags en de rest drinkt u dan ’s avonds thuis. Goed nieuws, koffie en thee tellen mee om uw vochtbalans op peil te houden. Het verhaal dat koffie en thee een vochtafdrijvende werking hebben is berust op een misverstand. Van koffie moet u wel eerder naar de wc, maar niet vaker. Volgens het voedingscentrum zijn 5 koppen koffie of thee geen enkel probleem. Valt best mee toch allemaal?

Waterlogged

Wat kan als stimulans werken?

In de praktijk vergeten we vaak water te drinken. Iedereen kent natuurlijk de trucjes om een kan water op het bureau te zetten, fruit toe te voegen om het smaakvoller te maken, maar denk ook eens aan het gebruik van een leuke water app zoals Waterlogged (Apple) en Water Your Body (Android). Deze apps houden bij hoeveel u gedronken heeft en sturen een vriendelijke reminder als u te lang droog staat. Handig, want ieder drinkmoment is daarnaast ook een goed excuus om weer even te bewegen.