Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid van personeel staat in de top 5 van prioriteiten voor HR-afdelingen. Ook in 2020. Maar wat is duurzame inzetbaarheid eigenlijk? In dit artikel geven wij niet alleen antwoord op deze vraag maar laten we ook zien hoe u met een eenvoudige en slimme oplossing kunt zorgen voor duurzame inzetbaarheid in uw organisatie.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Er bestaan veel verschillende definities van duurzame inzetbaarheid. Uit onderzoek van Irene Rompa (Vrije Universiteit Amsterdam – 2011) is gebleken dat HR-professionals dit vooral associëren met de volgende thema’s:

  • Diversiteitsbeleid
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Flexibiliteit
  • Mobiliteit
  • Gezondheid

Duurzame inzetbaarheid betekent investeren in medewerkers zodat zij langer productief, gezond, gemotiveerd en betrokken blijven. Bijvoorbeeld door het aantrekken van talent, boeien en binden, ontwikkelen en opleiden, coachen in plaats van te managen en maatwerk in arbeidsvoorwaarden.

Van dat laatste punt – maatwerk in arbeidsvoorwaarden - is bekend dat HR-afdelingen er heel veel tijd en energie insteken, maar dat dit niet bovenaan de prioriteitenlijst staat. Uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Benchmark onderzoek 2019’ van Raet komt naar voren dat duurzame inzetbaarheid bovenaan de prioriteitenlijst staat van vooral bestuurders. Met een brede en langdurige inzetbaarheid zorg je ervoor dat medewerkers meeveranderen met de organisatie.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Duurzaam inzetbare werknemers beschikken over het vermogen om nu en in de toekomst meerwaarde te leveren voor een arbeidsorganisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren. Organisaties die sturen op duurzame inzetbaarheid beogen productiviteit, gezondheid, werktevredenheid en betrokkenheid van werknemers. Door werknemers positief te beïnvloeden dalen uiteindelijk de verzuimcijfers. Kort gezegd: blije medewerkers zorgen voor een hogere productiviteit, wat uiteindelijk weer gunstig is voor de organisatie. Of er nu gewerkt wordt in de bouw of in het onderwijs, in elke branche zal het effect hetzelfde zijn.

Waar worden werknemers blij van? Juist: van een goede beloning en leuke, maar ook nuttige extraatjes via de zaak zoals fietsen, iPads en fitnessabonnementen.

Blije medewerkers - duurzame inzetbaarheid

Arbeidsvoorwaarden en beloning

Goede arbeidsvoorwaarden en beloning zou gezien kunnen worden als een onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Om dat goed te kunnen doen, vergt dat veel tijd en aandacht van HR-afdelingen. Zeker met de komst van de werkkostenregeling (WKR) zijn er nog veel onduidelijkheden en zien veel organisaties door de bomen het bos nog niet. Ook zijn de mogelijkheden voor het vergoeden en verstrekken binnen de WKR een onbekend gebied, helemaal wanneer de arbeidsvoorwaarden worden uitgeruild binnen een cafetariaregeling.

Ondernemingsraad en duurzame inzetbaarheid

Ook een ondernemingsraad (OR) kan een wezenlijke bijdrage leveren aan duurzame inzetbaarheid binnen een organisatie. Het is namelijk in het belang van alle medewerkers. Doordat een OR zich - samen met de werkgever - actief bezig houdt met het maken een beleid voor duurzame inzetbaarheid, wordt er een draagvlak bij de medewerkers gecreëerd. De uitvoering van dit beleid, bijvoorbeeld door de inzet van secundaire arbeidsvoorwaarden, kan dit een eerste concrete stap zijn naar duurzame inzetbaarheid.

Ervaringen van anderen

De welbekende horecagroothandel DeliXL vindt duurzame inzetbaarheid een belangrijke peiler in hun organisatie. "FiscFree® helpt ons hiermee en dit past perfect in ons beleid", aldus Saskia de Roos van DeliXL.

"Bij Deli XL zijn we bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van onze werknemers. Door de productgroepen die we aanbieden via FiscFree® (fiets en fitnessabonnement) kunnen mensen met belastingvoordeel aanschaffen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om actief te blijven en/of te worden, en om tegelijkertijd te profiteren van veel financieel voordeel."

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het realiseren van duurzame inzetbaarheid? Dat kan! Wij doen dit gratis en vrijblijvend voor specifiek uw organisatie! FiscFree® heeft namelijk ervaring in vele diverse branches. Hierdoor zijn wij in staat om op maat gemaakte oplossingen aan te bieden.

Ontvang gratis info voor specifiek jouw organisatie!

Bij het aanvragen gaat u akkoord met onze privacyverklaring.