Home / Nieuws / Blog / Ga offline!

Ga offline!

Gepubliceerd op 28 december 2018
Ga offline!

In Nederland voelt 99% van de managers en professionals zich verplicht hun mobiele telefoon buiten werktijden ook te gebruiken. En we vinden het ook allemaal heel normaal. Grenzen tussen werk en privé vervagen. Flexibele werkuren, thuis nog even een paar mailtjes versturen. Het klinkt zo makkelijk, maar onderzoek toont aan dat door altijd online te zijn ons lichaam zich continue in een soort van ‘alarmfase’ bevindt. In Frankrijk bestaat sinds 1 januari 2017 ‘le droit à la déconnexion’, het recht om niet verbonden te zijn. In België bestaat deze wet sinds 1 april 2018. Maar wat kunt u als Nederlandse werkgever en werknemer vooral zelf doen?

Afspraken maken als werkgever en werknemer

Grotere bedrijven moeten in België afspraken maken over wanneer werkgevers offline kunnen zijn. Als die er niet zijn, is de werkgever verplicht maatregelen te treffen voor ‘een redelijk gebruik van digitale hulpmiddelen’. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat na 18 uur en tijdens het weekend geen dringende mails verzonden morgen worden. Mocht dit wel gebeuren kunt u afspreken dat de ontvanger niet verplicht is deze binnen 24 uur te beantwoorden.

In Nederland is deze wet nooit aangenomen en wordt het door velen als betutteling gezien. Laat niet onverlet dat het geen kwaad kan om verwachtingen naar elkaar uit te spreken als werkgever en werknemer en daar waar mogelijk hier afspraken over te maken. Met de wetenschap dat minder online zijn betekent dat werknemers een betere focus hebben, meer creativiteit toelaten en zich vitaler voelen, zou dit passen in de tijd van tegenwoordig.

Hoe vaak bent u online?

Kijk maar eens naar uzelf. Want hoe vaak bent u wel niet online? Zowel zakelijk als privé? Het eerste wat u doet als u wakker wordt is veelal een blik op uw telefoon werpen. Soms al in bed, soms op de wc, maar in ieder geval bij het ontbijt. Toch? En grote kans dat dit de hele dag zo door gaat. Op kantoor kruipt u achter uw computer. Tijdens lange vergaderingen is uw telefoon een perfectie afleiding. Ook als u onverwachts ergens moet wachten. ’s Avonds op de bank even Netflixen. En tussendoor of tegelijkertijd even een paar appjes en mailtjes beantwoorden. Ongemerkt zit u meer dan u lief is naar een beeldscherm te kijken. Controleert u voor de lol eens uw schermtijd op uw telefoon. Via instellingen kan dit tegenwoordig bijna op elke telefoon. Wedden dat u schrikt?

Werknemers ontwikkelen stress en slechte slaappatronen

We zijn gewend om altijd en overal bereikbaar zijn, alles te kunnen opzoeken, dat het ongemerkt tot een schermverslaving kan leiden. We weten ons geen raad als we gedwongen geen verbinding hebben. Geen mail, geen social media, geen agenda, geen nieuws en geen idee hoe we van a naar b komen. De laatste keer dat de telefoon de hele dag uit stond, kunnen wij ons niet meer heugen. We worden door alle oplichtende schermen en piepjes continue onderbroken in onze focus. Wat zorgt voor (ongezonde) stress en slechte slaappatronen. Voor een breinwerker is altijd online zijn op de korte termijn kortstondig efficiënt, op de lange termijn kent het slechts negatieve effecten. Schrikbarend zijn zo de cijfers van mensen die kampen met een langdurige burn-out ten gevolge van stress. In de afgelopen tien jaar is het percentage dat meer dan een jaar thuis zit met 10% gestegen. Ook is de verschuiving naar de jongere doelgroep hier opvallend te noemen. Daar waar vooral mensen tussen 45-50 slachtoffer werden, betreft het de leeftijdscategorie van 25-35 jaar.

Een vitaal 2019? Beperk uw schermtijd

Met het nieuwe jaar in aantocht liggen voornemens op de loer. Grijp daarom dit moment aan om uw schermtijd op uw smartphone te beperken daar waar mogelijk. Begin bij uzelf. Begin met onze 4 eenvoudige tips. Wedden dat u zich vitaler gaat voelen!

  • Zet uw notificaties uit. Heel simpel en u wordt niet afgeleid door een oplichtend scherm.
  • Zet uw telefoon vaker op de vliegtuigmodus. Bijvoorbeeld vanaf 21 uur tot de volgende ochtend. Of gewoon een uurtje gedurende de dag. Tijdens een etentje, als u in bad gaat of pak een rustmoment op de bank. Maar ook tijdens vergaderingen. Het zal u niet verbazen dat 89% van de werknemers geïrriteerd is als een collega op zijn telefoon zit, schrijnender is dat 40% dit helaas zelf ook doet.
  • Maak gebruik van een ouderwetse wekker. Laat uw telefoon ’s nachts in de woonkamer of keuken
  • Check op vaste momenten uw email. 84% van de werknemers doet dit ’s ochtends op kantoor als eerste en op ieder vrij moment. En dat is best vaak.

Onze Merken