Dat belastingvoordeel: hoe zit dat nu precies?

Fiscfree® Bg Header Blue
Belastingvoordeel Met Fiscfree

De klepel horen luiden .....
Nee, de klok ....Huh?

Hartstikke mooi dat je bij FiscFree® met belastingvoordeel een stoere citybike of de nieuwste smartphone kunt kopen, maar telkens als je denkt te begrijpen hoe het precies zit met dat belastingvoordeel, begrijp je het ineens toch weer niet. Aaargh!

Herken je dit? Niet zo vreemd, hoor. Als je in de winkel of online iets koopt, is het allemaal heel duidelijk: je rekent je aankoop af en krijgt netjes een bon of factuur. Schaf je iets aan via FiscFree®, dan hoef je zelf niet direct af te rekenen en zie je geen factuur – logisch dat het allemaal wat mistig lijkt. Maarrr… Met onderstaande uitleg snap je precies hoe het zit.

Verrekenen in plaats van rechtstreeks betalen

Je hebt je zinnen gezet op een nieuwe fiets van € 800 en kunt die aanschaffen via FiscFree®. Dan werkt het zo: je bestelt de fiets via je FiscFree®-account. Je werkgever ziet je bestelling, keurt die goed en betaalt de fiets direct aan FiscFree®. Jij hoeft dat zelf dus niet te doen.

Bij je bestelling heb je aangegeven hoe je je aankoop wilt terugbetalen/verrekenen. Bijvoorbeeld via je brutoloon, het inleveren van vakantiedagen of via een deel van je bruto vakantiegeld. Je werkgever bepaalt welke mogelijkheden je hebt. Kijk daarvoor in de spelregels.

Inkomstenbelasting

Even een zijsprongetje nu, nodig voor het vervolg van de uitleg. Elk jaar betaal je belasting over je ontvangen loon: inkomstenbelasting. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Gemiddeld is dat ongeveer 40% (in welke schijf je zit en hoeveel belasting je precies betaalt, kun je vinden op je salarisstrook en je jaaropgave). Voor het gemak gaan we er in het voorbeeld van uit dat je het gemiddelde van 40% betaalt.

Jouw voordeel

Terug naar je fiets. Stel dat je bij de bestelling hebt gekozen voor verrekening met je brutoloon. Je werkgever houdt de € 800 voor de fiets dan verdeeld over een aantal termijnen in op je brutoloon. In totaal ontvang je dus € 800 minder brutoloon.

Dat betekent dat je ook € 800 x 40% = € 320 euro minder belasting hoeft te betalen aan het eind van het jaar. Die € 320 euro hou je dus mooi in je zak! Maar, zul je misschien denken, ik heb toch ook minder loon gekregen, wat is dan het voordeel?

Je hebt inderdaad € 800 minder loon ontvangen, maar die € 800 heb je in feite verruild voor een fiets van dezelfde waarde. Door de € 800 niet in de vorm van loon te ontvangen maar in de vorm van een fiets, heb je – zoals hierboven uitgelegd – € 320 aan belasting bespaard, die je wél had moeten betalen als je de € 800 in loon zou hebben ontvangen. Omdat je die € 320 nu mag houden, heeft je fiets je dus feitelijk geen € 800, maar € 800 - € 320 = € 480 euro gekost; de 40% belasting over je loon is veranderd in 40% voordeel op je fiets. Heb je ’m?

Nergens goedkoper

Gemiddeld 40% korting! Dat maakt het kopen van producten via je werkgever een stuk goedkoper dan wanneer je hetzelfde product rechtstreeks in de winkel aanschaft. Met andere woorden: als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuwe fiets, tablet of fitnessabonnement en je werkgever biedt die via FiscFree® aan, dan krijg je ‘m nergens goedkoper…

Bestellen maar!

In je FiscFree®-account zie in één oogopslag wat je allemaal met belastingvoordeel kunt kopen. Als je in het voorbeeld op onze website je brutojaarsalaris invult (dat vind je op je salarisstrook), dan krijg je direct een indicatie hoeveel euro’s je bespaart op een bepaald product. Bestellen maar!