Gebruikers van FiscFree® waarderen ons met 8,8
32226 beoordelingen

Werkkostenregeling 2022

Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) is een vereenvoudiging van alle losse en onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. De regeling is voor alle werkgevers per 1 januari 2015 verplicht ingevoerd. Waar de werkgever voorheen rekening moest houden met 29 losse regelingen, is er nu één regeling waaronder alle vergoedingen en verstrekkingen vallen. Voorbeelden van die vergoedingen en verstrekkingen zijn: fiets via het fietsplan, pc-privé project of een bedrijfsfitnessregeling. Veel werkgevers gebruiken de werkkostenregeling voor het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel en linken dit aan belangrijke HR-thema's, zoals vitaliteit of thuiswerken.

Hoe werkt de WKR in 2022?

Werkgevers mogen 1,7% over de eerste € 400.000,- van de brutoloonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Is de brutoloonsom hoger dan € 400.000,-? Dan wordt er voor het bedrag boven de € 400.000,- gerekend met een percentage van 1,18%.

Dit bedrag mag de werkgever onbelast verstrekken aan zijn werknemers. Komt hij boven dit bedrag, dan betaalt hij een boete (nafheffing) van 80% over het meerbedrag.

Cafetariaregeling

Heb je er wel eens aangedacht om een cafetariaregeling in te zetten? Binnen de werkkostenregeling is dat nog steeds mogelijk. Het voordeel van de invoering van een cafetariaregeling is dat je meerdere secundaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt. Je medewerkers hebben een keuze tussen de verschillende arbeidsvoorwaarden. Niet iedereen wordt blij van hetzelfde. Doordat je meerdere secundaire arbeidsvoorwaarden tegelijkertijd aanbiedt, vind je dat terug in de werknemerstevredenheid.

Ook kan je ervoor kiezen om (een deel van) de aanschaf te verrekenen (uit te ruilen) met bijvoorbeeld brutoloon. De aanschaf van bijvoorbeeld diezelfde fiets wordt betaald met een verlaging van het brutoloon (belast). De werknemer koopt de fiets met belast loon en ontvangt daarvoor een fiets (onbelast). Het hangt even af hoeveel inkomstenbelasting je medewerker betaalt, maar gemiddeld levert dat 40% belastingvoordeel op. Jij - als werkgever - betaalt ook minder sociale lasten, omdat het brutoloon van je werknemer wordt verlaagd.

Wie kan mij hierbij ondersteunen?

Iedere werkgever heeft zijn eigen pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden compleet met eigen regels. Met FiscFree® heb je een dienst in handen, waar je gehele arbeidsvoorwaarden pakket aan alle medewerkers kan worden aangeboden. Alles staat op één plek, voor iedereen toegankelijk! En het belangrijkste? Geen boete, omdat je het budget niet overschrijdt.

Geen overschrijding WKR-budget

FiscFree® zorgt er onder andere voor dat werkgevers uitstekend inzicht hebben in het beschikbare WKR-budget en dat zij dit niet overschrijden. En, er zijn nog meer voordelen te behalen!

De bekendste secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de werkkostenregeling zijn het fietsplan, een iPad- of pc-privéregeling, telefoon en bedrijfsfitness. Echter kan je er als werkgever ook voor kiezen om zelf leuke en interessante extra's aan te bieden aan werknemers of ze te laten kiezen uit cadeaukaarten van bol.com en/of Coolblue of vouchers voor HelloFresh. De keuze is groot!

Gratis informatie voor uw bedrijf

Vraag naar de mogelijkheden voor specifiek jouw organisatie