Voordelen WKR worden onvoldoende benut

Werkgevers maken helaas nog steeds niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die er zijn binnen de werkkostenregeling (WKR).
Waarom niet?
Er zijn werkgevers die bang zijn om het WKR-budget te overschrijden waardoor ze naheffing moeten betalen. Daarnaast zijn er veel werkgevers die aangeven dat het optimaal benutten van het WKR- budget voor hen geen doel op zich is. Ze gaan er dus niet heel actief mee om. Er zijn nog steeds veel werkgevers zijn die denken dat het niet uitgeven van het WKR-budget voor hun personeel nog altijd de goedkoopste optie is. Werkgever die het wel optimaal benutten bieden bepaalde extra’s aan hun werknemers zoals een fiets, een pc of een fitnessabonnement enzovoorts. Dat wordt verrekend met bruto loonbestanddelen waardoor het de werkgever nog steeds niks kost. Dus dat is eigenlijk budgetneutraal. En hij heeft ook nog eens een besparing op de sociale lasten omdat hij uiteindelijk minder salaris uitbetaalt waardoor hij ook minder sociale lasten betaalt. Werkgevers die de mogelijkheden van de WKR dus onvoldoende benutten zien niet goed in dat ze juist minder geld uitgeven in plaats van meer.
Wat is het advies aan werkgevers om het maximale te halen uit de WKR?
Ons advies aan werkgevers is deze: verdiep je in de mogelijkheden van de WKR en gebruik zoveel mogelijk de ruimte die de WKR biedt. Doe je dat niet, dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Daarnaast onthoud je je werknemers van leuke extra’s. Werknemers waarderen deze extra’s juist heel erg. Dus ook in het kader van goed werkgeverschap moet je de mogelijkheden benutten om je werknemers leuke extra’s te laten kopen met belastingvoordeel. Denk niet “als ik het niet uitgeef dan kost het mij ook geen geld”. Dat is vaak de redenatie die werkgevers maken. Dus als je het maximale uit de WKR haalt dan kost dat een werkgever daadwerkelijk niks want wat hij betaalt houdt hij weer in op het brutoloon van de werknemer, én hij bespaart op zijn sociale lasten. Over het deel dat wordt uitgeruild, waar dus geen loon tegenover staat, hoeft hij geen sociale lasten te betalen. Dus 15 tot 20% van het uitgeruilde bedrag binnen de WKR is de besparing die een werkgever heeft doordat hij lagere sociale lasten betaalt. Waarom zou je dat niet doen?
Download hier het interview met Bob Dijksma - directeur FiscFree® - in de rubriek 'Eén jaar later' (P&O Actueel september 2016).