Home / Nieuws / Blog / Waarom een elektrische fiets van de zaak geen raar idee is

Waarom een elektrische fiets van de zaak geen raar idee is

Gepubliceerd op 29 oktober 2018
Waarom een elektrische fiets van de zaak geen raar idee is

Bewegen krijgt steeds meer aandacht. Dat ook elektrisch fietsen goed voor je is bewijst een recente studie van onderzoeksinstituut TNO naar de fitheid en gezondheid van mensen die hun auto vervingen door een e-bike voor woon-werkverkeer. Deelnemers woonden minimaal 5 km van hun werk af, de gemiddelde leeftijd was 49 jaar en deze groep reed normaal gesproken met de auto naar het werk. Na een jaar bleek dat de fitheid en gezondheid toenam doordat deelnemers bijna 2x zoveel bewogen als daarvoor. Aan het begin van het project voldeed 47% aan de Beweegnorm, gedurende de proef werd dat 93%.

​300% minder zweet

Als alternatief voor de auto is de elektrische fiets dus zeker gezonder. Maar inderdaad: op een gewone fiets beweeg je intensiever en verbrand je meer energie dan op een e-bike. Met een elektrische fiets daarentegen ben je eerder geneigd langere afstanden te fietsen en pak je de fiets derhalve sneller. Je hoeft niet bang te zijn om zwetend op je werk aan te komen. Comfort is hier het sleutelwoord. Uit een wetenschappelijk onderzoek bij een Formula One-testfaciliteit, in opdracht van fietsonderdelenfabrikant Shimano blijkt dat een rit op een elektrische fiets 300% zweet scheelt ten opzichte van een rit op een gewone fiets. Zes deelnemers reden 30 minuten in een warmtekamer ingesteld op 28°C, eenmaal op een Shimano STEPS E6100 aangedreven e-bike en een keer op een gewone fiets. Hun hartslag, de kerntemperatuur van hun lichaam, de ervaren inspanning (RPE), de krachtoutput en het zweetvolume, gemeten door het voor- en na gewicht, werden geregistreerd. Na de e-bike-test vertoonden de deelnemers weinig of geen zweetplekken op hun kleding en weinig fysiologische stress. Terwijl na de normale fietstest de deelnemers doorweekte kleding hadden door een groot zweetvolume en een hoge inspanningswaarde. Uitgedrukt in zweet scheelde het 350 ml.

​Geen zin in gedoe, maar wel willen bewegen

Goed om te beseffen, want zweten is een veel gehoorde vrees van fietsen naar je werk. Donkere plekken onder de oksels, een onfris ruikende garderobe en zweet op ongewenste plekken zijn factoren die mensen weerhouden van een gewone fietstocht naar het werk. En mocht je al een douche op kantoor hebben, dan hebben veel mensen daar geen zin in of vinden het te veel gedoe. Wil je toch de fysieke en mentale voordelen hebben van het dagelijks fietsen naar je werk? Wil je graag de stress van files en het openbaar vervoer vermijden? Heb je geen zin in de bijwerkingen van een zweterig- lijf en –kleding, dan is een e-bike voor woon-werkverkeer helemaal geen raar idee. Bedenk dat ook scholieren, die iets verder van school wonen, steeds meer het gemak van een elektrische fiets ontdekken.

​Elektrische fiets van de zaak

Overweeg je om een elektrische fiets voor woon-werkverkeer aan te schaffen?
Vraag dan eerst aan je werkgever of je ook gebruik kunt maken van het fiscaal voordelige fietsplan. Daarmee koop je via je werkgever een fiets met belastingvoordeel. Veel werkgevers bieden namelijk een dergelijk fietsplan aan, wat je toch een behoorlijk voordeel kan opleveren. Dit is overigens iets anders dan een leasefiets. Bij een leasefiets is deze, net als bij een auto, eigendom van je werkgever en moet je bijtelling betalen. Als je een fiets via het fietsplan kunt bestellen, dan is deze fiets jouw eigendom en profiteer je van belastingvoordeel via je werkgever.
Lees meer over het fietsplan