Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek 2016

Bijna een half miljard van het totale werkkostenbudget wordt onbenut gelaten, zo blijkt uit de tweede editie van het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek wat FiscFree® in samenwerking met onderzoeksbureau Effectmeting heeft gehouden. Werkgevers laten hierdoor een extra besparing op hun sociale lasten liggen. Het budget wat momenteel wel benut wordt, wordt voornamelijk gebruikt voor een cafetaria regeling, bedrijfsuitjes en/of kerstpakketten.

Bob Dijksma - Directeur FiscFree®
“Wij merken dat er nog steeds veel werkgevers zijn die denken dat het niet besteden van het WKR-budget aan hun medewerkers nog altijd de goedkoopste optie is. Niets is minder waar! Werkgevers die de WKR wél goed benutten, bieden hun werknemers leuke en interessante extra’s aan, zoals bijvoorbeeld een fiets, een pc of een fitnessabonnement met belastingvoordeel. Deze aankoop wordt verrekend met brutoloonbestanddelen van deze werknemers, waardoor het de werkgever niets kost (budgetneutraal). Bovendien realiseert de werkgever óók een besparing op z’n sociale lasten (zo’n 18%), omdat hij uiteindelijk minder salaris uitbetaalt.

Hoeveel budget wordt er exact onbenut gelaten?

Het hoogste percentage WKR-budget wat onbenut blijft bevindt zich in de categorie bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen. Dat bedraagt hier 21%. Hoe meer medewerkers een bedrijf heeft, hoe hoger het WKR-budget. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat in de categorie 'bedrijven met meer dan 250 medewerkers' maar liefst 253 miljoen euro niet benut wordt. Nieuwsgierig naar de exacte cijfers? Deze tabel laat je daadwerkelijk zien hoe groot het onbenutte bedrag is.

Waarom bieden organisaties secundaire arbeidsvoorwaarden aan?

Een groot deel van de organisaties geeft als belangrijkste reden 'het uitdragen van goed werkgeverschap' aan. Werkgevers willen graag iets extra's doen voor hun medewerkers en het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden helpt hen daarbij. Een andere reden is dat werkgevers bijvoorbeeld een fietsplan of een fitnessregeling verplicht moeten aanbieden omdat de cao dit voorschrijft. Als derde en laatste reden wordt 'ondersteuning HR-beleid' genoemd. Werkgevers die bijvoorbeeld 'duurzame inzetbaarheid' als belangrijk thema binnen de organisatie willen uitdragen, kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden dat beleid ondersteunen. Denk hier bijvoorbeeld aan een fietsplan of een fitnessregeling.

Naar aanleiding van het onderzoek van 2015 hebben wij onze respondenten gevraagd wat zij in 2016 anders hebben gedaan ten opzichte van 2015. Enkele quotes:

"Bedrijfsfitness is aanvullend aangeboden. Dit levert een bijdrage aan duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers."

"We krijgen te maken met het IKB (Individueel Keuze Budget), bij CAO. Dit vervangt het cafetaria model, wel hetzelfde aanbod maar andere toepassing."


Onderstaande grafiek laat zien waarin de meeste tijd gaat zitten voor werkgevers bij het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden:

Waar gaat de meeste tijd inzitten met het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Cafetariaregeling

Bijna één op de vijf respondenten weet niet dat het aanbieden van een cafetariaregeling nog steeds mogelijk is binnen de werkkostenregeling. Interessant is om te weten dat het fietsplan, vakbondscontributie en de fitnessregeling de drie meest aangeboden secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, terwijl men - indien men zelf een secundaire arbeidsvoorwaardenpakket zou mogen samenstellen - het aanbod er heel anders uit zou komen te zien!

Onderstaande grafiek laat een top vijf zien van secundaire arbeidsvoorwaarden welke werkgevers graag zouden willen aanbieden aan hun medewerkers:

Top 5 secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers graag toegevoegd zien worden

Waar is HR allemaal druk mee?

De HR-manager heeft op dit moment een aantal belangrijke zaken op zijn of haar bordje liggen. De belangrijkste twee issues zijn strategische personeelsplanning en duurzame inzetbaarheid. Daarna volgen werknemerstevredenheid, wendbaarheid van de organisatie en vitaliteit. Het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden zou in een aantal gevallen de HR-manager mede kunnen helpen om deze zaken invulling te geven en de gestelde doelen te bereiken.

Wij waren benieuwd op welke vlakken HR-managers nog meer ontzorgd zouden willen worden en aan wat voor tools zij behoefte hebben. De reacties hiervan zijn verwerkt in onderstaande grafiek. Enkele reacties van HR-managers:

"Uitleggen van de regeling aan medewerkers . Voors en na's voor werkgever en werknemer in jip-en-janneke taal."

"Een juiste managementtool binnen onze huidige HRM/Payrollsoftwarepakket."

Van welke tools willen HR-managers graag gebruik maken

Uw eigen organisatie

Werkgevers, die de mogelijkheden van de WKR onvoldoende benutten, zien niet goed in dat door het volledig benutten van de WKR daadwerkelijk geld wordt bespaard. Het optimaal benutten van het werkkostenbudget levert niet alleen blije en betrokken medewerkers, maar ook nog eens een forse besparing op!

Hoe zit het met jouw eigen organisatie? Kan je je vinden in de resultaten van ons onderzoek of merk je dat het er bij jou juist heel anders aan toe gaat? En welke interessante extra's wil je je personeel graag aanbieden? Denk er eens over na. De mogelijkheden zijn enorm!

Download het volledige onderzoek

Wil je liever een PDF met daarin alle resultaten van de tweede editie van het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek? Deze kan je gratis downloaden door onderstaand formulier in te vullen. Mocht je na het lezen van het onderzoek nog vragen hebben, dan kan je ons bellen op telefoonnummer (0513) 43 30 53 of mailen via .

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Bij het downloaden ga je akkoord met onze privacyverklaring.