Werkkostenregeling 2024

Fiscfree® Image04bg
Fiscfree® Image01 Vertical

Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) is een vereenvoudiging van alle losse en onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers. De regeling is voor alle werkgevers verplicht. Waar de werkgever voorheen rekening moest houden met 29 losse regelingen, is er nu één regeling waaronder alle vergoedingen en verstrekkingen vallen. Voorbeelden van die vergoedingen en verstrekkingen zijn: fiets via het fietsplan, pc-privé project of een bedrijfsfitnessregeling. Veel werkgevers gebruiken de werkkostenregeling voor het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel en linken dit aan belangrijke HR-thema's, zoals vitaliteit of thuiswerken.

Hoe werkt de WKR in 2024?

Werkgevers mogen in 2024 3% over de eerste € 400.000,- van de brutoloonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers. Is de brutoloonsom hoger dan € 400.000,-? Dan wordt er voor het bedrag boven de € 400.000,- gerekend met een percentage van 1,18%.

Dit bedrag mag de werkgever onbelast verstrekken aan zijn werknemers. Komt hij boven dit bedrag, dan betaalt hij een boete (naheffing) van 80% over het meerbedrag.

De reden voor deze tijdelijke verhoging in 2024 is dat de inflatie fors is toegenomen, waardoor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers duurder zullen zijn dan voorheen, terwijl de loonsom (en daarmee de vrije ruimte) met minder is toegenomen. Vooral bij bedrijven met weinig medewerkers of met medewerkers met lagere lonen zal daardoor de vrije ruimte niet altijd meer toereikend zijn om de gebruikelijke vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen te handhaven zonder dat sprake is van eindheffing.

De werkkostenregeling in 2024

Voor 2024 is door de overheid besloten om de vrije ruimte in de WKR te verruimen van 1,7% naar 1,92% over de eerste €400.000 van de totale loonsom. Weliswaar lager dan in 2023, maar hoger dan in 2022.

Secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel

Door gebruik te maken van de WKR kan een werkgever via FiscFree® zijn medewerkers extra secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel aanbieden. Denk hierbij aan een fiets van de zaak, een fitnessabonnement, computers, tablets, mobiele telefonie, weekendje weg en andere leuke extra's.

100% WKR-proof

FiscFree® maakt het werkgevers hierbij gemakkelijk. Wij zorgen ervoor dat werkgevers uitstekend inzicht hebben in het beschikbare WKR-budget en dat overschrijden van het beschikbare budget niet mogelijk is. De medewerker kan geen bestelling meer plaatsen wanneer het budget op is. Wij noemen dat 100% WKR-proof!

Ook de bestellingen zelf én de administratieve afhandeling hiervan, worden via FiscFree® geheel digitaal en efficiënt geregeld.

Vraag naar de mogelijkheden voor specifiek jouw organisatie
FiscFree® werkgever