Gebruikers van FiscFree® waarderen ons met 8,7
17470 beoordelingen

Fietsplan

Wat is een fietsplan?

Een fietsplan wordt in het algemeen door werkgevers ingevoerd om medewerkers te stimuleren om naar het werk te fietsen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de fiscale regelgeving die het mogelijk maakt voor medewerkers om – via de werkgever – met belastingvoordeel een nieuwe fiets te kopen.

Ja, ik wil meer informatie over het fietsplan voor mijn organisatie!

Mag het fietsplan nog worden aangeboden?

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels rondom het Nationale Fietsplan veranderd. Maar dit betekent niet dat je als werkgever geen fietsenplan meer kunt aanbieden. Integendeel zelfs! Tegenwoordig kan dit binnen de huidige werkkostenregeling (WKR). De aanschaf van de fiets, eventueel uitgebreid met een fietsverzekering en/of Nationale Fietsbonnen valt nu binnen de vrije ruimte van deze werkkostenregeling. Maar hoe werkt dit nu precies en aan welke regels moet ik me hier houden? We leggen het je graag uit in onderstaande alinea’s.

Hoe werkt een fietsplan in 2019?

De verplichte term zakelijk fietsen gaat bij het aanbieden van een fietsplan binnen de werkkostenregeling niet meer volledig op. Maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn! Met deze wijziging komt de aanschaf van een fiets namelijk bij nóg meer medewerkers in beeld. Simpelweg omdat er vanuit het oogpunt van de Belastingdienst geen regels meer zijn. Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld ook niet meer de verplichting om minimaal de helft van de woon-werkritten met de fiets af te leggen. De regels liggen nu helemaal in beheer van de werkgever zelf.

Zo bepaal jij zelf hoe vaak je medewerkers een fiets mogen aanschaffen, voor welk bedrag en of ze deze ook verplicht moeten gebruiken voor het woon-werkverkeer. Om dit te verduidelijken hebben we onderstaand overzicht gemaakt:

Regels Oude fietsplan Huidige fietsplan
Het aanschaffen van fiets 1x per 3 jaar Bepaal je als werkgever zelf. Het meest voorkomende is 1x per jaar
Verplichte woon-werk ritten Minimaal 50% Geen
Fiets alleen voor eigen gebruik Ja Nee
Type fiets Alleen voor eigen gebruik Heren-, dames-, kindfiets, E-bike etc. Geen verplichtingen.
Maximaal verrekenbaar bedrag op brutoloon € 749,- Geen maximaal bedrag. Meest voorkomende is € 749,-

FiscFree® en de fiets van de zaak

Het fietsplan is op dit moment nog steeds de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde door medewerkers. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van FiscFree®. Over het jaar 2018 is meer dan 50% van de vrije ruimte binnen de WKR besteed aan fietsen en in 2019 zal dit naar verwachting nog meer toenemen.

Fietsplan

Is het fietsplan voordelig?

Indien je kiest voor een fietsplan via FiscFree®, mag de aanschaf van de fiets met de werknemer verrekend worden met bijvoorbeeld het brutoloon van de werknemer of met zijn vakantiedagen. Door deze verrekening ontvangen zowel de werkgever als werknemer belastingvoordeel. Immers, als werkgever bespaar je op je sociale lasten omdat je minder brutoloon uitkeert. Hierdoor ontstaat er een win-win situatie.

Waarom een fietsplan?

Vitaliteit wordt binnen organisaties een steeds groter thema. Door het aanbieden van FiscFree® kun je je eigen spelregels samenstellen zodat deze precies passen binnen je eigen vitaliteitsbeleid. Op deze manier houd je alle medewerkers extra vitaal en gemotiveerd!

Ben je nog niet helemaal overtuigd? En wil je graag nog meer informatie ontvangen over dit onderwerp? Geen probleem! Onze medewerkers zitten klaar om je direct te voorzien van de juiste informatie. Eén van onze adviseurs kan zelfs gratis een bezoek brengen aan je bedrijf om een vrijblijvend gepersonaliseerde demo te laten zien. Wij passen ons helemaal aan naar jouw wensen.

Een andere mogelijkheid is om medewerkers de steeds populair wordende (elektrische) leasefiets aan te bieden. De constructie met de leasefiets is vergelijkbaar met die van de leaseauto.

Ja, ik wil meer informatie specifiek voor mijn organisatie!