Nationaal Fietsplan: 100.000 medewerkers extra op fiets naar het werk

Fiscfree® Bg Header Blue

Ambitieus zijn de plannen van de overheid voor de komende 2,5 jaar zeker. Staatssecretaris Heijnen wil dat begin 2025 100.000 mensen extra de fiets pakken naar het werk ten opzichte van begin 2022. De fiets moet veel meer een onderdeel worden van het woon-werkverkeer. De Staatssecretaris zoekt hier nadrukkelijk nog meer de samenwerking met werkgevers op dan voorheen.

Argumenten

Belangrijkste argumenten hiervoor zijn dat fietsen naar het werk goedkoper is voor medewerkers, het drukte in de spits scheelt (schonere lucht) en het gezondheidsvoordeel oplevert. Onderzoek bevestigt dat regelmatig fietsen in veel gevallen genoeg is om te voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Zo zorgt het direct voor lager ziekteverzuim op de werkvloer.

Tientallen miljoen euro's

De Staatssecretaris stelt ter ondersteuning een pakket aan maatregelen voor waarbij het kabinet o.a. 50 miljoen euro neertelt om fietsenstallingen bij de stations te verbeteren. Ook gaat ze zich ervoor inspannen dat werkgevers vanaf komend jaar de hoge kilometervergoeding van 21 cent per fietskilometer aanbieden en loopt er bij zeven ministeries een proef waarbij ambtenaren een (elektrische) fiets kunnen leasen.

Ondersteuning werkgevers bij implementatie

FiscFree® helpt werkgevers bij de implementatie van het fietsplan via de WKR. Als dochterorganisatie van NFP Groep kan het daarnaast ook ondersteunen met een leasefietsregeling (NFP Fietslease), een positief fietsbeloningssysteem (Trappers) en anders fiscale fietsgerelateerde zaken.

Nationaalfietsplan