Je echte leeftijd verlagen? Probeer chilipeper, pure chocolade en fietsen naar je werk

Fiscfree® Bg Header Blue
Jeechteleeftijdverlagenprobeerchilipeper,Purechocoladeenfietsennaarjewerk

Je biologische leeftijd kun je helaas niet verlagen. Wel kun je invloed uitoefenen op je metabolische leeftijd oftewel je "echte leeftijd”. Metabolisme zegt het al, deze leeftijd heeft te maken met je stofwisseling, het vermogen van je lichaam om energie te verbranden. De snelheid van je stofwisseling hangt af van meerdere factoren zoals bv. erfelijkheid, geslacht, hormoonhuishouding en je lichaamsbouw. Hoe meer actief spierweefsel je bijvoorbeeld hebt, hoe jonger je bent. Dat kan zo een fors aantal jaren schelen. Heb je onvoldoende actief spierweefsel heb je waarschijnlijk meer moeite met afvallen en ben je sneller moe. Je metabolische leeftijd geeft je vooral inzicht in je levensstijl. Het kan je helpen om meer controle te krijgen op je gezondheid, gewicht en welzijn. Je kunt het dus zelf ook goed beïnvloeden. We noemen een paar 9 simpel toepasbare zaken die de snelheid van je metabolisme positief kunnen beïnvloeden. Voor je het weet ben je 5 jaar jonger en voel je je een stuk vitaler.

Start je dag met voldoende eiwitten

Het verteren van eiwitten of proteïnen kost je lichaam twee keer zoveel energie dan het verteren van vetten of koolhydraten. Een eiwitrijk ontbijt met bijvoorbeeld Griekse yoghurt en noten zorgt voor een goede start en een langer verzadigd gevoel. Eiwitten zijn daarnaast essentieel voor een goede spierfunctie. Na een zwaardere inspanning zorgen ze voor een sneller herstel en een betere spiergroei, waardoor je meer calorieën verbrandt terwijl je rust.

Fiets ’s ochtends naar je werk of neem de trap. Beweeg!

Als je in de vroege uurtjes je lichaam aan het werk zet, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling. Neem daarom als dit kan eens de fiets naar je werk in plaats van de trein, bus of auto. Neem op kantoor de trap in plaats van de lift of start met een kleine hardloopronde. Stelregel is minimaal 150 minuten per week, verspreid over meerdere dagen, internsief bewegen zoals fietsen en wandelen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat iemand die meer dan 30 kilometer per week fietst, 50 procent minder risico loopt op het krijgen van hart- of vaatproblemen.

Spieren trainen als tandenpoetsen

De beste manier om je metabolisme te versnellen, is door spiermassa op te bouwen. Spieren verbranden tien keer meer calorieën dan lichaamsvet, zelfs in ruststand. Ook verlaagt spierkrachtraining het risico op veel chronische aandoeningen en blessures. Idealiter wordt spierkrachttraining oftewel gewichtstraining, net als tandenpoetsen geïntegreerd in ons dagelijkse leefpatroon. Leg bijvoorbeeld een paar gewichtjes op kantoor voor elke koffiepauze. Pas dan wordt je metabolisme voor de lange termijn echt opgevoerd en verlaag je je leeftijd snel met een aantal jaren.

Koffie zwart graag

Koffie verbetert je geheugen en bevat veel belangrijke antioxidanten. Daarnaast heeft een kopje koffie ook een licht stimulerende werking op je stofwisseling dankzij de cafeïne die het bevat. Cafeïne kan je stofwisseling tot wel drie uur na het consumeren verhogen. Drink je koffie wel zwart, want met melk en suiker wordt het effect van de verhoogde stofwisseling weer te niet gedaan. En zorg dat je naast je koffie genoeg water drinkt. De cafeïne kan je lichaam ook uitdrogen, waardoor het effect op lange termijn weer vermindert.

Drink meer (ijskoud)water

Je metabolisme vertraagt al bij lichte dehydratatie van het lichaam. Uit wetenschappelijk onderzoek kwam naar voren dat mensen die 8 glazen water per dag drinken, meer calorieën verbranden dan mensen die 4 glazen water per dag drinken. Maak het jezelf gemakkelijk en zet op je werk of thuis altijd een kan met water klaar of zorg dat je een fles bij je hebt. Ook helpt ijskoud water drinken je metabolisme licht te versnellen. Doe dit alleen niet als je een gevoelige maag hebt.

Drink groene thee

Onderzoek heeft aangetoond groene thee een positief effect heeft op je metabolisme. Twee tot drie koppen groene thee per dag bij je maaltijd zorgen al voor een extra verbranding van 80 calorieën per keer. Groene thee bevat plantaardige, flavine bevattende eiwitten die het verbrandingsproces van vetten versnelt. Een steuntje in de rug voor je stofwisseling.

Verdeel je eten in kleine porties

Houd je verbranding op gang is de boodschap. Eet je slechts drie grote maaltijden per dag, dan wordt je metabolisme getraind om te vertragen. Je lichaam gaat dan tussendoor op spaarstand. Bij de volgende grote maaltijd komen de calorieën dan extra hard aan. Verdeel je eten daarom in iets meer kleine porties. Studies tonen aan dat mensen die dit doen, tijdens de hoofdmaaltijd ook minder eten.

Kruid je eten met chilipepers

Chilipepers verhogen je stofwisseling met 20% gedurende een half uur na de maaltijd dankzij het aanwezige stofje capsaïcine. Het zorgt dus niet voor een spectaculaire en langdurige versnelling van je stofwisseling, maar zie het als alle kleine beetjes die helpen.

Verwen jezelf met pure chocolade

Cacao vermindert in twee weken tijd al het stresshormoon cortisol en verbetert ook nog eens je stofwisseling. Pure chocolade (meer dan 70% cacao) bevat het stofje theobromine, dat de adrenaline stimuleert en zo een boost aan je stofwisseling geeft. Het heeft ook een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust. Houd het wel bij één stukje chocolade per dag.

Wil je je echte leeftijd laten berekenen? Kom dan 11 oktober a.s. langs in de stand van FiscFree® (nummer 19) op HR Live in de Fokker Terminal in Den Haag.