Hoge brandstofprijzen; is verhoging van reiskostenvergoeding de enige oplossing?

Fiscfree® Bg Header Blue
Elektrischefietstankstation

Veel bedrijven zijn van plan om de reiskostenvergoeding aan te passen om medewerkers tegemoet te komen in de hoge brandstofprijzen. Maar is dit de enige oplossing? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

In het coalitieakkoord was de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding al afgesproken. De verhoging gaat al een jaar eerder in vanwege de torenhoge energie- en brandstofprijzen. Nu kunnen werkgevers nog maximaal € 0,19 per kilometer onbelast vergoeden aan medewerkers. In 2023 stijgt dit naar € 0,21. In 2024 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding verder omhoog, vermoedelijk naar € 0,23. Met Prinsjesdag wordt daarover meer duidelijk.

Positief stimuleren

In de tussentijd wil je als werkgever je medewerkers (financieel) ondersteunen. Dat kan je op verschillende (creatieve) manieren doen, waarbij een ‘brandstoftoeslag’ de gemakkelijkste is. Maar wil je op een positieve manier het reisgedrag van medewerkers beïnvloeden door het gebruik van de fiets te stimuleren in plaats van subsidiëring van de kosten voor de brandstof, dan zijn er legio mogelijkheden. Combineer je die dan ook nog met bijvoorbeeld het HR-thema ‘vitaliteit’ dan heb je een fantastische tool in handen om fietsen naar het werk nog meer te stimuleren met allerlei positieve nevenaspecten als gevolg. Denk hierbij dan aan:

  • Vitaliteit van je medewerkers.
  • Vermindering van CO2-uitstoot.
  • Vermindering van ziekteverzuim.

Creatieve oplossingen

Zo is een werkgeversbijdrage in het fietsplan via FiscFree® één van de mogelijkheden. Via een werkgeversbijdrage kunnen je medewerkers nog voordeliger een (duurdere) fiets kopen. Maar je kunt natuurlijk ook denken aan het verhogen van het verrekenbare bedrag voor de aanschaf van een fiets binnen het fietsplan. Een aantrekkelijke fietsleaseregeling of het stimuleren van het woon-werkfietsen door Trappers zijn ook mogelijkheden. Kortom, creatieve oplossingen die niet alleen zorgen voor meer vitaliteit binnen je organisatie, maar ook voor fittere en blije medewerkers! En het mooie is: het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.

Positief stimuleren van je medewerkers?

Neem vrijblijvend contact met ons op!