Fietsambassadeur Waterschap Rivierenland: 'Zelf ervaren werkt toch het best.'

Fiscfree® Bg Header Blue
Fietsambassadeur

Joost Christiaans (38) werkt als data-analist en beleidsadviseur bij Waterschap Rivierenland. Sinds kort is hij officieel benoemd tot fietsambassadeur binnen zijn organisatie. Niet gek, want Joost fietst al tien jaar dagelijks van Wageningen naar zijn werkgever in Tiel. Negentwintig kilometer heen en negentwintig kilometer terug door weer en wind. In de winter beschut in zijn gele velomobiel ligfiets en in de zomer wat luchtiger op een racefiets. Ja, hij heeft wel een auto, maar die gebruikt hij niet vaker dan vijf keer per jaar voor woon-werk verkeer.

​Waarom kies je voor de fiets in plaats van de auto?

“Voordat ik bij het waterschap werkte, werd ik door de afstand van 80 kilometer enkele reis min of meer gedwongen om met de auto te reizen. Na aanvallen van hyperventilatie en een jaar in de auto te hebben gezeten besloot ik dat het tijd was voor verandering en te solliciteren bij het waterschap dichter in de buurt. De dieselauto ging de deur uit en daarvoor in de plaats kwam een tweedehands gestroomlijnde ligfiets, waarmee ik comfortabel het hele jaar door kan forensen. En nu na tien jaar fietsen ben ik zoveel gelukkiger dan toen. Dat gun ik iedereen.”

Waar geniet je het meest van?

“Ik kan erg genieten van alle seizoenen. Die maak je op de fiets veel bewuster mee. Fietspaden met sneeuw die niet goed geveegd zijn, geluiden, geuren uit de omgeving, de appel- en perenoogst in de Betuwe. Zonsopgang, zonsondergang, je krijgt zo veel meer mee op de fiets. En dan heb ik het nog niet over al die mensen die je tegenkomt. Kinderen die moeten lachen om mijn ‘bananenfiets’ en galante mensen die hun duim opsteken.”

​Waarom heeft Waterschap Rivierenland een fietsambassadeur ingesteld?

“Aanleiding was de wens tot stimulering van het fietsgebruik door medewerkers. Niet alleen vanuit de positieve gezondheidseffecten die fietsen heeft maar ook uit duurzaamheidsperspectief. De faciliteiten voor fietsers verbeteren en daar mee de certificering als Fietsvriendelijk Bedrijf realiseren, zien wij als stimulans. Wil je hiervoor in aanmerking komen dan is een fietsambassadeur sowieso verplicht. In dit kader zijn ook alle fietsvoorzieningen onder de loep genomen en hebben we een specifiek fietsmobiliteitsplan opgesteld om te garanderen dat het in de toekomst ook zo blijft. Onlangs is onze nieuwe fietsenstalling in gebruik genomen. Voor de 800 medewerkers is het aantal fietsplaatsen van 50 naar ongeveer 175 verruimd. De stalling zit nu ook vast aan het gebouw, we hebben nieuwe kleedruimtes met vloerverwarming, douches, kluisjes en zelfs een handdoekenservice en shampoo. Ook voor de bezoekers van ons kantoor. We bieden daarnaast een fietsregeling aan via FiscFree® en kunnen medewerkers met belastingvoordeel een fiets aanschaffen. Het animo is heel erg groot.”

Krijg je al meer collega’s enthousiast om te gaan fietsen?

”Bij het waterschap werken gelukkig al veel fietsgekken. Zo organiseren we met een groep collega’s jaarlijks zelfs een fietsweekend naar Duitsland of België. We fietsen dan ruim 200 kilometer. Om veel meer collega’s dagelijks op de fiets te krijgen, daar is toch echt een cultuuromslag voor nodig en dat is best lastig. Vooral als je weet dat wij gevestigd zijn op een snelweglocatie en dus (te) makkelijk of snel met de auto bereikbaar zijn. Mensen pakken dan onbewust toch vaak eerder die auto, ook al wonen ze op een goed fietsbare afstand. We hebben daarom nog steeds een overvolle parkeerplaats. Wat ik nu wel in de wandelgangen hoor is dat collega’s steeds vaker overwegen om een e-bike uit te proberen of om straks mee te doen aan ons E-bike stimuleringsprogramma. Mensen laten ervaren hoe het is om naar je werk te fietsen en het in je dag in te passen werkt toch het best. Zwetend op je werk aankomen is met onze nieuwe fietsvoorzieningen geen excuus meer. Zelf neem ik aan het begin van de week voor vier dagen kleren mee die ik in een kluisje doe. Ik neem in de ochtend alleen pasjes, boterhammen en mijn kluissleutel mee. Handdoeken en zelfs shampoo zijn allemaal aanwezig.”

Doen jullie jaarlijks mee aan de Fiets naar je Werk Dag?

“Ja, vanzelfsprekend stimuleren we onze medewerkers om mee te gaan doen. Het liefst willen we natuurlijk dat ze nog vaker of zelfs elke dag gaan fietsen, maar dit is altijd een goed begin. En zoals ik al zei, zelf ervaren werkt toch het best.”