96 gezondheidswerkers in Kenia uitgerust met fiets

 

Fiscfree® Bg Header Blue

Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om je bespaarde autokosten op de Fiets naar je Werk Dag te doneren aan Cycling out of Poverty. Met succes! Dankzij deze donaties zijn vorige week 96 gezondheidswerkers in Kenia uitgerust met een fiets. Een fiets maakt het mogelijk dat een gezondheidwerker niet alleen meer patiënten kan bezoeken, maar ook dat hij of zij sneller patiënten kan bereiken die verder weg wonen. En dat is van levensbelang in deze gebieden in Kenia.

Wat doen gezondheidswerkers in Kenia?

De taken van gezondheidswerkers in Kenia zijn heel divers. Ze bezoeken huishoudens en geven voorlichting over ziektes, ze helpen waar snel eerste hulp nodig is, ze houden voor de overheid statistieken bij over hoe vaak verschillende ziektes voorkomen én ze verwijzen mensen door naar de juiste dokter als dat nodig is. Ook helpen ze bijvoorbeeld bedlegerige mensen om naar het toilet te gaan, en geven ze voorlichting over bijvoorbeeld het gebruik van malarianetten en hoe ze ziektes kunnen voorkomen.

Gezondheidswerkersopdefiets

Op de fiets naar het werk?

Heel Kenia is opgedeeld in kleine rayons, en iedere gezondheidswerker is verantwoordelijk voor 1 rayon, met ongeveer 60 huishoudens die ze regelmatig bezoeken. De meeste gezondheidswerkers leggen deze bezoeken te voet af. Met de fiets zijn de gezondheidswerkers sneller ter plaatse als ze bijv. worden gebeld door iemand uit hun rayon, kunnen ze meer patiënten bezoeken op een dag en zijn ze flexibeler om hun huishoudelijke taken te combineren met de huisbezoeken.

De fietsen die de gezondheidswerkers gebruiken zijn extra sterke Tembo fietsen, die speciaal gemaakt zijn voor het ruige terrein. Het ontwerp is zodanig dat het ook voor vrouwen makkelijk maakt om te fietsen met een rok aan. Tijdens de overhandiging van de fietsen, worden de gezondheidswerkers ook getraind in hoe ze de fiets kunnen onderhouden en hoe ze kleine reparaties uit kunnen voeren, zodat ze er langer plezier van hebben.

 

Een fiets redt aantoonbaar levens

Uit de afgelopen Bike4Care projecten van Cycling out of Poverty blijkt o.a. dat er drastisch minder bevallingen zijn zonder professionele zorg (52% minder bevallingen zonder professionele zorg) en dat daardoor ook de moedersterfte sterk is afgenomen (39% minder moedersterfte). Maar de impact van de fiets is bijvoorbeeld ook af te lezen uit de retentiecijfers van de gezondheidsvrijwilligers. 99% van de gezondheidsvrijwilligers werkt na 2 jaar nog als gezondheidsvrijwilliger, terwijl de uitval van gezondheidsvrijwilligers zonder een fiets vele malen groter is. De Bike4Care fietsen (blijven) levens redden!

Bike4care202028329
Bike4care202028729
Bike4care202028229