Home / Nieuws / Staatssecretaris wil 200.000 mensen uit de file op de fiets

Staatssecretaris wil 200.000 mensen uit de file op de fiets

Gepubliceerd op 12 juni 2018
Staatssecretaris wil 200.000 mensen uit de file op de fiets

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat 200.000 mensen uit de file op de fiets gaan. Tot 2040 groeit de Randstad nog fors. “De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben. Daarom wil ik het fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto gaan en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken”, aldus Van Veldhoven. De ambitieuze plannen worden het ‘nationaal fietsplan’ genoemd.

Woon-werkverkeer

Woon-werkverkeer
Het woon-werkverkeer is een belangrijk onderdeel in de plannen van de staatssecretaris. Veel mensen pakken de auto naar het werk. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de autoritten korter is dan 7.5 km en meer dan de helft van de werknemers woont binnen een straal van 15 km van het werk. Dat is een prima afstand om te fietsen; zeker met een elektrische fiets. De staatssecretaris wil graag dat werknemers een keuze hebben in het vervoermiddel dat zij gebruiken om naar het werk te gaan.

Om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te bevorderen gaat staatssecretaris Van Veldhoven o.a. met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek hoe de bestaande fiscale regelingen optimaal benut kunnen worden.

Op dit moment is er al een fiscale regelgeving die het fietsen naar het werk stimuleert. De ‘fiets van de zaak’-regeling die in 2015 opging in de Werkkostenregeling (WKR) is nog steeds populair onder werkgevers en medewerkers. Met de juiste kennis van zaken is deze regel op dit moment de meest voordelige én gemakkelijke manier voor werkgevers om het fietsen naar het werk te stimuleren.

Fietsplan