Home / Nieuws / Corona verandert woon-werkverkeer: fiets wint terrein

Corona verandert woon-werkverkeer: fiets wint terrein

Gepubliceerd op 3 juni 2020

Sinds de uitbraak van de coronacrisis fietst 21% van de werknemers meer én vaker naar het werk. Ook zodra iedereen weer op kantoor kan werken, is 28% van plan zijn of haar reisgedrag aan te passen.

Dat blijkt uit een poll die FiscFree® afgelopen maand uitzette bij duizenden werknemers in Nederland. Deze uitkomsten worden door een vergelijkbaar recent onderzoek van de ANWB bevestigt. De gewone fiets en e-bike winnen aan terrein. OV komt in het gedrang. De werknemer geeft voorkeur aan alternatief (en veiliger) vervoer na de crisis.

Grafiek en legenda met titel

OV opvallend vaak gemeden

Vooral werknemers die op (elektrische)fietsafstand wonen overwegen hun reisgedrag aan te passen. De grootste groep, die aangeeft liever te (gaan) fietsen in plaats van met het ov of met de auto te komen, woont nu 10 tot 25 km van het werk. Bij een woon-werkafstand van meer dan 25 km is een werknemer iets minder geneigd zijn of haar reisgedrag aan te passen.

Wat duidelijk naar voren komen is dat vooral het OV opvallend vaak gemeden wordt. Meer dan de helft van de werknemers die voorheen het OV gebruikten (al dan niet in combinatie met de fiets) geeft aan nog alleen de fiets te willen gebruiken of met de auto te gaan. Van de verstokte autoreizigers geeft 20% aan de auto nu en ook in de toekomst te verruilen voor de fiets.

Nieuwe fiets? Ja graag!

Voornemens genoeg. Dat moge duidelijk zijn. De fiets wordt in deze tijd als een veilig alternatief vervoermiddel gezien. De fietsverkoop kent dan ook een explosieve groei. Vooral e-bikes zijn veel gevraagd. Dit zien we ook terug in de uitkomsten van de FiscFree® poll. Van de 25% die van plan is om vaker met de fiets te gaan, zodra zij weer op kantoor kunnen werken, overweegt meer dan 13% hiervoor een nieuwe fiets aan te schaffen.

65% van de ondervraagde fietsende werknemers maakt gebruikt van een fiscale fietsregeling die de werkgever faciliteert. 35% nog niet. Hier liggen in het kader van de WKR dus zeker nog kansen. Helemaal gezien het feit dat deze nu tijdelijk is verruimd. Wat veel werkgevers en werknemers niet weten is dat een fietsplan via de WKR ook voor privé gebruik kan worden ingezet. Gezien het feit dat thuiswerken steeds meer de norm wordt, werkgevers graag vitale medewerkers in dienst hebben, iets om te overwegen als aantrekkelijke extra secundaire arbeidsvoorwaarde.

Duurzaam woon-werkverkeer als trend

Woon-werkverkeer lijkt te veranderen, te verminderen en samen met de fiets zo ook te verduurzamen. Door meer thuis te werken waren er minder files en was de lucht aantoonbaar schoner. Dit past geheel binnen het beleid van het Ministerie van IenW, wat voorstander is van de fiets voor woon-werkverkeer. Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij deze beweging. Andersreizen.nu is hier slechts een voorbeeld van. Ook FiscFree® en moederorganisatie NFP Groep ziet een stijgende vraag naar fietsregelingen. Zij het via de WKR of via een fietslease constructie. Werkgevers zijn ervan overtuigd dat niet alleen werknemers meer moeten fietsen, maar dat ook zij een rol in het faciliteren hiervan hebben. Tja, zo zou je kunnen zeggen “heb ieder nadeel weer zijn voordeel”.

Download de samenvatting van het onderzoek