Home / Nieuws / Blog / Vitaal thuiswerken. Het gaat (nog) niet zo goed

Vitaal thuiswerken. Het gaat (nog) niet zo goed

Gepubliceerd op 2 maart 2021
Vitaal thuiswerken. Het gaat (nog) niet zo goed

De basisprincipes van vitaal thuiswerken zijn volgens de deskundigen simpel: maak een dagplanning, zorg voor voldoende beweging en momenten van ontspanning en blijf in contact met collega’s. Maar de werkelijkheid leert ons dat de uitvoering door medewerkers te wensen overlaat. Capterra laat in recent onderzoek zien dat het thuiswerken verbetering behoeft. Waar moet je als werkgever aandacht aan besteden?

Structuur geeft rust

Slechts 27% begint de dag met een planning opgedeeld in werkblokken. Waarschijnlijk is het meer een kwestie van email openen en gewoon beginnen. Herkenbaar? Maak jijzelf dagelijks een planning voordat je begint? Of spoor jij je collega’s aan om dit te doen? Structuur geeft rust. Het helpt om dit niet alleen in je hoofd te doen, maar ook om op te schrijven. Wel eens aan gedacht om medewerkers toegang te geven tot een tool voor (project)planning?

We bewegen nog altijd te weinig

Het lijkt dat voldoende beweging de grootste winst is van deze coronacrisis. Van alle basisprincipes wordt dit het beste door medewerkers opgevolgd. Maar nog steeds is dat minder dan de helft van het aantal thuiswerkers met 42%. Met een nieuwe fiets via een fietsplan stimuleer je medewerkers nog eens extra om te gaan fietsen. En dat kan dus ook gewoon als ze thuiswerken.

Moe van al die schermen

Sociale contacten dragen ook bij aan vitaliteit. Verbinding met collega’s is belangrijk voor de gezondheid. Het lijkt er alleen op dat medewerkers hier minder voor te porren zijn. Misschien met al dat virtueel werken niet zo gek. Medewerkers zijn moe van al die schermen. Toch is het belangrijk om tijdens de werkdag medewerkers te stimuleren deel te nemen aan virtuele koffiepauzes of een vergadering te beginnen met de vraag hoe het met iedereen gaat. Want medewerkers missen oprecht de verbinding en vinden het steeds moeilijker om zoveel thuis te werken.

Help je medewerkers

Help daarom je medewerkers een handje. Geef ze tips, laat ze een planning maken en ruim tijd in voor fiets- en wandelpauzes.

Want thuiswerken is #heretostay. Of we willen of niet.

Basisprincipes van vitaal thuiswerken