Home / Nieuws / Blog / Thuiswerken: hoe blijf ik fit en betrokken?

Thuiswerken: hoe blijf ik fit en betrokken?

Gepubliceerd op 19 maart 2020
Thuiswerken: hoe blijf ik fit en betrokken?

Nederland werkt door de coronacrisis noodgedwongen massaal thuis. Het is even schakelen. Geen collega’s om spontaan koffie mee te drinken of snel te overleggen. Social distancing is nu belangrijk. Geen of beperkt fysiek klant- of patiëntcontact. Het is zoeken naar nieuwe oplossingen om betrokken en met elkaar in contact te blijven. En hoe verleidelijk is het om de hele dag in je pyjama te blijven zitten? Niet doen! Blijf actief en zorg voor voldoende beweging. Om de komende thuiswerkperiode goed door te komen geven we je graag een paar tips.

1. Breng structuur aan in je dag.

Klinkt heel simpel, maar is wel de eerste stap. Begin ’s ochtends business as usual. Kleed je aan en houd je normale tijdschema aan. Creëer een fijne werkplek waar je ongestoord kan bellen of skypen zonder gestoord te worden door kind of kraai. Het liefst in een aparte ruimte zodat je werk en privé gescheiden houdt. Dat schijnt echt beter te zijn. Neem in je dagelijkse planning niet alleen jezelf maar ook je huisgenoten mee. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Dit geeft rust en duidelijkheid en voorkomt wellicht verveling.

2. Beweeg! Buiten of binnen.

Beweging is belangrijker dan ooit. Daarbij versterkt het je immuunsysteem. Dus ga wandelen, hardlopen of pak de fiets. Heerlijk die buitenlucht, goed voor je longen en een goede afwisseling met het thuiszitten. Doe dat dan ook het liefst op vaste momenten.

Blijf je toch liever thuis? Of in het geval van een totale corona lock down, dan is er een scala aan fitness, yoga of plankingapps die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nike Training Club
  • Virtua Gym
  • 7 Minute Workout
  • Sworkit
  • Plankwork-out of the Winners Workout

Met een matje, springtouw, enkele gewichten of kettlebells kom je al een heel eind. Online is er niet voor niets al een ware run op diverse apparaten en fitnesstools.

Blijf ook thuis in beweging

3. Communiceer met beeld

Nog nooit maakten we met zijn allen zoveel gebruik van online tools. Keuze te over. Een luxe, want stel je eens voor hoe we dit 30 jaar geleden hadden moeten doen. Om goed samen te kunnen werken met collega’s kun je gebruik maken van de volgende tools:

  • Slack
  • Microsoft Teams
  • Asana
  • Google Drive
  • Next Cloud

Kies vervolgens ook de juiste kanalen. Chatten, skypen, bellen, facetimen. Het kan allemaal. Zolang je maar blijft communiceren. Elke ochtend even skypen met het hele team houdt iedereen betrokken. En het liefst met beeld. Dat geeft toch een ander gevoel én het dwingt je om je aan te kleden.

skype met elkaar voor contact

4. Genoeg computers, headsets en opladers in huis?

Een inkoppertje, maar essentieel om goed met zijn allen thuis te werken. Want het is echt niet handig als je kind online onderwijs moet gaan volgen op jouw werkcomputer. Ook een headset is handig als je veel aan de telefoon zit. Zorg dat je ook weet waar de mute knop zit voor het geval je huisgenoten of kinderen ruzie of kabaal maken. Zie je huis ook als werkplek, dus voorkom dat je computer uitvalt omdat je huisgenoot net de oplader heeft.

Ja, het is even investeren. Maar het voorkomt een hoop stress en zorgt voor rust.

5. Maak een weekmenu

De hele dag koekjes of chips eten is geen goed idee. Met thuiswerken kun je heel snel in slechte gewoontes vervallen. Eet gewoon drie keer per dag gezond, zorg voor voldoende vitamines (extra vitamine c kan geen kwaad), drink genoeg en plan je eetmomenten. Maak een weekmenu en zorg dat je je boodschappen hiervoor in huis hebt. Zo hoef je niet dagelijks naar de winkel en hoef je ook niet onnodig te hamsteren. Natuurlijk kun je de boodschappen ook online bestellen. Want als je met een weekmenu werkt, dan is een iets langere levertijd geen probleem.