Home / Nieuws / Blog / Koffiepraat voor betere prestaties

Koffiepraat voor betere prestaties

Gepubliceerd op 8 januari 2019
Koffiepraat voor betere prestaties

Volgens het CBS is 3% van alle werkenden eenzaam. Dat is welgeteld een kwart miljoen mensen. Steeds meer werkenden komen in een sociaal isolement door de tegenwoordige manier van werken waarbij de nadruk op efficiëntie ligt. Ga maar eens na, hoe vaak stuurt u een mailtje naar een collega in plaats van even naar hem of haar toe te lopen? Gevoelens van eenzaamheid zorgen voor mindere prestaties en kunnen zelfs leiden tot fysieke klachten.

Kunstmatigheid werkt niet

Het werkt stress reducerend om iemand op kantoor in vertrouwen te kunnen nemen en je verhaal kwijt te kunnen. Fijne collega’s zijn ook in dit opzicht een wezenlijk onderdeel van werkgeluk. Als werkgever dien je ook alert te zijn hierop en een goed voorbeeld te geven. Dit werkt niet door kunstmatig een gezamenlijke lunch of wandeling in te stellen, want mensen die in een sociaal isolement zitten hebben vaak niet het zelfvertrouwen om hieraan mee te doen. Dat zijn juist de mensen die sneller achter hun bureau blijven zitten, waarbij de rest denkt dat diegene geen zin heeft. Hoe gaat u hier wel goed mee om? Heel simpel. Loopt eens naar iemand toe in plaats van een mailtje te sturen. Ga één op één het gesprek aan. En als werkgever of manager doet u er ook goed aan collega’s meer samen te laten werken aan een project. Dan ontstaan gesprekken vaak vanzelf. Als mensen samen moeten werken, worden ze namelijk afhankelijk van elkaar.

Hoe goed kent u uw collega's?

Dus denk eens na, hoe goed kent u eigenlijk al uw collega’s? In de praktijk praat u waarschijnlijk het meest met de mensen die direct in uw omgeving zitten en minder met hen die aan de andere kant van het kantoor zitten. Investeer daarom eens in een collega die u nog niet zo goed kent. Nodig hem of haar spontaan een keer uit voor een kop koffie (of thee of een glas water natuurlijk) bij het koffie apparaat. Het kan voor hele verrassende gesprekken zorgen.

Lekkere koffie

Maak in 2019 meer gebruik van het koffieapparaat als sociale ontmoetingsplek. Onderzoek toont ook daadwerkelijk aan dat wanneer werknemers op verschillende momenten tijdens de werkdag samen een kop koffie kunnen drinken, dit een positieve invloed op de arbeidsvreugde en het teamgevoel heeft. Informele communicatie gaat namelijk door alle lagen heen en brengt iets wat formele communicatie niet kan of niet doet. Gesprekken zijn opener en gelijkwaardig. Mensen zijn eerder geneigd te vertellen hoe ze echt denken over wat er om hen heen gebeurt en hoe het met iemand gaat.

Niet onbelangrijk, de koffie moet wel lekker zijn. Is dit niet het geval, kunnen werknemers sneller geneigd zijn om buiten de deur een kop koffie te halen. Wat wederom niet bevorderlijk is voor de sfeer op kantoor. Goede koffie is inmiddels zo ingeburgerd zowel thuis als in horecagelegenheden, dan kantoor niet achter kan blijven. Mocht u als werkgever bang zijn dat het te gezellig wordt, staat daar het feit tegenover dat koffie eveneens de productiviteit op het werk bevordert. Wetenschappelijk weliswaar niet bewezen, maar uit onderzoek wel gebleken dat werknemers dit gevoel hebben.