Home / Nieuws / Blog / Hoe secundaire arbeidsvoorwaarden je positief door het einde van de crisis loodsen

Hoe secundaire arbeidsvoorwaarden je positief door het einde van de crisis loodsen

Gepubliceerd op 26 mei 2021
Hoe secundaire arbeidsvoorwaarden je positief door het einde van de crisis loodsen

Nederland werkt door de coronacrisis al een tijd massaal thuis. Het was een omschakeling vorig jaar, maar inmiddels weten we niet beter. Opvallend, want zowel werkgevers als werknemers bleken flexibeler dan we van tevoren hadden gedacht. Er is veel van iedereen gevraagd. In dat opzicht hebben werkgevers arbeidvoorwaarden her en der aangepast en kwam de overheid met diverse tegemoetkomingen.

Maar nu het vaccinatieprogramma in stroomversnelling komt, wacht ons alweer de volgende aanpassing: we gaan langzaam weer (gedeeltelijk) terug naar kantoor. Voor de één een zegen, voor de ander een stuk minder aantrekkelijk. En in dit kader wil je als werkgever je medewerkers daar waar mogelijk weer tegemoet komen. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen in dit gehele proces een positieve rol spelen.

Je medewerkers nog beter ondersteunen

Nu de stofwolken enigszins zijn opgetrokken en licht aan het einde van de tunnel gloort, is het tijd om arbeidsvoorwaarden definitief bij te schaven. Wat zijn de leermomenten van het afgelopen jaar? Hoe kan ik mijn medewerkers thuis en in de omschakeling naar vaker op kantoor het beste ondersteunen? Weer op de fiets naar het werk? Heb je een goedwerkend fietsplan? Is je medewerker hiervan op de hoogte? Of schort nog iets aan het huidige thuiskantoor? Denk aan een snelle(re) computer, laptop, headset of een staand bureau. Zitten kunnen we inmiddels wel.

Stimuleer ontspanning

Als werkgever wil je natuurlijk dat je medewerkers fit en vitaal zijn of het anders snel weer worden. Goed nieuws: de sportscholen gaan weer open! Een bedrijfsfitnessabonnement is nu weer een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. En ook mentaal verdienen medewerkers een opsteker. De muren thuis kunnen ze uittekenen en sociaal gezien was afgelopen jaar ook niet bepaald een jaar voor in de boeken (of eigenlijk juist wel). Hoe sympathiek is het om als werkgever daarom nu de leuke dingen in het leven te stimuleren. Zoals: ga eens een weekendje weg, ga lekker uit eten, koop een cadeau voor je ouders en breng het persoonlijk bij ze langs. Ook dit gedeelte is belangrijk voor het mentale welzijn van je medewerker. Je wilt niet dat je medewerkers alsnog uitvallen. Vooral nu niet, nu je ze graag weer vaker op kantoor wilt begroeten.

Maak handig gebruik van de werkkostenregeling

Als werkgever kan jij in bovenstaande gevallen een positieve rol spelen. De beschikbare vrije ruimte binnen de werkkostenregeling, biedt jou hiervoor gelukkig voldoende mogelijkheden. De vrije ruimte is in 2021 door de overheid tijdelijk verhoogd naar 3% over de eerste € 400.000,- van de bruto loonsom van de werkgever. Dit komt gemiddeld neer op een verhoging van ruim € 5.000,- per werkgever. Het percentage boven de € 400.000,- blijft 1,18%, zoals eerder vastgesteld in het Belastingplan 2021. Je kunt je medewerker dus ook tijdelijk nog extra secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden dit jaar, zoals bijvoorbeeld een fietsplan, een pc-privéregeling, een bedrijfsfitnessabonnement of weekendje weg bon met belastingvoordeel. Het kan net het extra zetje zijn, waardoor medewerkers de huidige situatie en de veranderingen die komen beter aankunnen. Zodat zij weer fit, vitaal en vooral blij binnenkort naar kantoor komen!

Wil jij je medewerkers ook ondersteunen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!