Home / Nieuws / Blog / Hoe bied ik een cafetariamodel aan?

Hoe bied ik een cafetariamodel aan?

Gepubliceerd op 30 oktober 2017

Als je loon ontvangt betaal je daarover belasting. Maar wat als je belast loon kunt uitruilen voor onbelast loon? En dan ook nog in ruil voor producten/vergoedingen naar keuze? Dat is mogelijk wanneer je werkgever een cafetariaregeling aanbiedt. Wij leggen je graag uit hoe dit werkt en hoe je als werkgever een dergelijk model aan kunt bieden.

cafetariamodel hoe voer ik dat in

De werking

Een cafetariamodel dankt zijn naam aan, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, de cafetaria. Je hebt hier immers de mogelijkheid om direct vanaf de kaart te bestellen wat je wilt. Neem je toch die gehaktbal met mayo of ga je voor die oer-Hollandse kroket? In principe werkt ook dit systeem hetzelfde als in een cafetaria. Alleen kun je de snacks nu vervangen door je secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je graag meer vrije dagen, een hogere reiskostenvergoeding of toch die nieuwste fiets of laptop? Door je keuze te betalen met je brutoloon profiteer je niet alleen van optimaal belastingvoordeel, maar bepaal je ook deels je eigen secundaire arbeidsvoorwaardenpakket. Niet gek dus dat dit in de volksmond ook wel ‘belonen à la carte’ genoemd wordt.

Het cafetetariamodel dankt zijn naam aan de bestelwijze van een snackbar, zoals hier in Leidschendam
Het cafetetariamodel dankt zijn naam aan de bestelwijze van een snackbar, zoals hier in Leidschendam

Alle voordelen op een rij

Voor zowel de werkgever als de werknemer zijn de voordelen groot. Denk alleen al aan de grote fiscale mogelijkheden. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Werkgever

  • Belastingvoordeel in de vorm van lagere sociale lasten. Omdat medewerkers hun bruto uitruilen voor producten/vergoedingen keer je minder loon uit en dus betaal je als werkgever minder belasting
  • Blije en gemotiveerde medewerkers waardoor de kans groter is op het behoud van je personeel
BlijeMedewerkers

Werknemer

  • Fors belastingvoordeel van gemiddeld 40%
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen nog beter afgestemd worden naar eigen behoeften

Voer de cafetariaregeling in

Helaas bieden lang niet alle werkgevers een cafetariamodel aan. Denk zelf maar eens na; hoeveel werkgevers ken jij die een dergelijke regeling aanbieden? Hoe kan het toch dat veel werkgevers deze mogelijkheid links laten liggen?

  • Ten eerste omdat vele bedrijven niet bekend zijn met de nieuwste regels en mogelijkheden.
  • Ten tweede omdat bedrijven denken dat ze enorm veel administratieve lasten zullen hebben. Een voorbeeld: wanneer je als medewerker brutoloon wilt uitruilen voor een vergoeding naar keuze, dan wijzigt je brutoloon. Dit moet vervolgens onder andere vastgesteld worden in een aanvullende arbeidsovereenkomst.
Administratieve lasten en papierwerk worden verleden tijd
Administratieve lasten en papierwerk worden verleden tijd

Echter is het, sinds de invoering van de WKR in 2015, nog makkelijker geworden om een dergelijke regeling aan te bieden. Waar voorheen alle uitgaven per medewerker niet alleen duidelijk verklaard moesten worden, maar ook nog eens moesten voldoen aan bijna 30 regels van de Belastingdienst, is het met de werkkostenregeling alleen belangrijk om binnen de zogenaamde vrije ruimte te blijven. Deze vrije ruimte bedraagt in 2017 1,2% van de totale fiscale loonsom van de hele organisatie en verschilt dus per werkgever.

Alles online en op maat

FiscFree® biedt je als werkgever de mogelijkheid om én een cafetariaregeling op maat aan te bieden aan je medewerkers en je administratieve taken gigantisch te verlichten. Alles is namelijk volledig gedigitaliseerd/geautomatiseerd waardoor er een efficiënte workflow binnen je HR-afdeling ontstaat. Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van de werking.

Meer weten?

Vraag ons gratis en vrijblijvende informatiepakket aan voor specifiek jouw organisatie.

Ja, stuur mij een gratis informatiepakket

Onze Merken