Home / Nieuws / Blog / Gezond eten is in, diëten is uit

Gezond eten is in, diëten is uit

Gepubliceerd op 6 oktober 2020
Gezond eten is in, diëten is uit

Vergeet al dat diëten is wat je steeds vaker hoort. Fit is het nieuwe dun en gezond is het nieuwe slank. Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van vers eten. Natuurlijke voeding zonder de nodige toevoegingen. Helaas is ruim 80% van het eten dat we in de supermarkt vinden bewerkt. Belangrijkste reden hiervoor is houdbaarheid van het voedsel. Nadeel hiervan is dat veel vitaminen en mineralen hiermee verdwijnen. Voor smaakbehoud voegen producenten kunstmatige kleur-, smaak- en geurstoffen, conserveringsmiddelen en zout toe. Het is dus eenvoudig om te stellen dat vers voedsel een stuk gezonder is.

Leer eten waarderen

Gezond eten begint al met de bereiding. Zorgvuldige bereiding zorgt voor een stuk bewustwording en het vertraagt het proces waardoor je leert te genieten. Koop je fruit en groente daarom het liefst ongesneden. Tijdens het snijden rui je al en kun je zo nu en dan proeven. Maaltijd klaar? Neem ook de tijd door rustig aan tafel te gaan zitten. Langzaam eten herstelt het contact met je lichaam. Volgens Japanse onderzoekers stuurt de maag bij te snel eten geen signaal meer naar de hersenen, die de inname van voedsel zouden moeten stoppen. Snelle eters hebben meer kans op obesitas dan langzame eters. Advies: neem kleinere hapjes, en kauw wat langer. Geef je lichaam de tijd om alles te verwerken. Even je mes, vork of lepel neerleggen kan geen kwaad. Zo leer je eten nog meer waarderen.

Gevarieerd eten

Gezond eten betekent ook gevarieerd eten. Niet verrassend, maar in de praktijk soms lastiger dan gedacht. Je lichaam heeft vanzelfsprekend alles nodig. Vitamine A, B of C, de goede vetten, vezels en ga zo maar door. Een simpele truc voor voldoende variatie: wissel af met kleuren:

  • Rode en witte groenten zijn goed voor je hart en bloedvaten.
  • Paarse groente en fruit hebben een positieve invloed op je stoelgang en urinewegen,
  • Groen is goed voor sterke botten, tanden, je zenuwstelsel en gezichtsvermogen.
  • Geel en oranje versterken het afweersysteem.

Reinig je lichaam

Daarnaast is het van essentieel belang om veel te drinken. Hiermee ontdoe je je lichaam van afvalstoffen. Ook voedingsvezels helpen een handje bij deze zuivering. Zij prikkelen de darmen en zorgen dat hier geen afvalstoffen achterblijven. Vezels vind je onder andere in fruit, groente, bruinbrood of zilvervliesrijst. Ook lijnzaad en havermout stimuleren dit reinigingsproces.

Lekker in je vel

Als je goed naar je lichaam leert luisteren weet je zelf wel of je gezond hebt gegeten of niet. Met gezonde voeding zit je namelijk automatisch lekkerder in je vel, voel je je energieker en kunnen hersenen en organen beter functioneren. Dus eigenlijk is het heel simpel. Vitaliteit start van binnenuit. En met de nodige beweging is diëten in theorie overbodig….