Home / Nieuws / Blog / Geef me een reden om NIET van baan te veranderen

Geef me een reden om NIET van baan te veranderen

Gepubliceerd op 27 augustus 2019
Geef me een reden om NIET van baan te veranderen

Schrikbarend zijn de cijfers dat 7 op de 10 werknemers in Nederland het werk dat ze doen niet leuk vinden. Het klinkt allemaal zo simpel. “Do what you love and love what you do”. En als dat niet zo is, dan zoek je toch gewoon iets anders. Wij willen de andere kant eens belichten. Waarom zou je juist (langer) bij een werkgever moeten blijven. Ook als het eens allemaal even niet mee zit. Wat kun je zelf doen en hoe houd je een positieve mindset? Dat jobhoppen niet altijd de beste oplossing is, blijkt uit veel onderzoek. Je wordt er niet altijd interessanter door voor de arbeidsmarkt. Bovendien is er overal wel iets, het gras lijkt elders altijd groener. Een werkgever kost het gemiddeld 21% van een jaarsalaris om weer iemand anders te vinden. Dus ook hij of zij zit niet op jobhoppers te wachten.

Zorg zelf voor een horizon en een duidelijk carrièrepad

FiscFree_Top5omwelteveranderen

Veel mensen willen van nature vooruit. Hoe? Dat is voor iedereen anders. Maar zorg dus dat je zelf als werknemer met je werkgever in gesprek blijft en een gezamenlijk duidelijk carrièrepad bespreekt zodat je weet óf en eventueel wanneer je grote of kleine stappen kan zetten. Dit zal je motiveren om juist nog wat langer te blijven.

Beloning, denk ook aan je arbeidsvoorwaarden

Salaris en arbeidsvoorwaarden blijven naast waardering en extra verantwoordelijkheid een belangrijke stimulans. Uit onderzoek is ooit gebleken dat als mensen 10 procent meer loon krijgen, de kans dat ze blijven met 1,5 procent stijgt. Ook extra arbeidsvoorwaarden maken je baan net iets aantrekkelijker. Dus loopt je vast in je salarisschaal, overweeg eens met je werkgever creatief hiernaar te kijken. Werk bijvoorbeeld vaker thuis voor een betere balans, kijk naar je werktijden, interessante trainingen of naar ons belastingstelsel voor besparingen via je salaris op de aanschaf van verschillende producten als en fiets, fitnessabonnement of computer. Je werkgever kan je dit aanbieden door gebruik te maken van de WKR-regeling. Net even een andere insteek waarbij ook een werkgever zijn voordeel kan doen.

Een positieve bedrijfscultuur

FiscFree_factorenombijwerkgeverteblijven

Leuke collega’s, sfeer, betekenisvol werk en positiviteit. De emotionele kant van werken is minstens net zo belangrijk als het werk zelf en een veel genoemde reden om bij een werkgever te blijven. Voor vrouwen zelfs nog belangrijker dan voor mannen. Maar aan de andere kant speelt de leidinggevende ook een belangrijke rol bij het nemen van ontslag. Als dit ook voor jou geldt, bedenk dan dat dit niet de beste reden is. Het zal je maar gebeuren dat op het moment dat je weg gaat, je leidinggevende kort daarna opeens ook vertrekt. Tja, was je nu maar gebleven….

Al met al geldt dat er vaak genoeg redenen zijn om te blijven zolang je ook een hand in eigen boezem steekt. Negativiteit is veelal een mindset, die je zelf kunt beïnvloeden. Kleine aanpassingen en geduld kunnen veel doen. En blijf je ongelukkig, dan zit er niets anders op dan je geluk elders te zoeken. Maar je weet in ieder geval dat je er alles aan hebt gedaan toch?