Home / Klanten / Cases / Piter Jelles

Piter Jelles

Gepubliceerd op 8 augustus 2016
Piter Jelles

Het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de WKR via FiscFree® biedt Scholengemeenschap Piter Jelles enorm veel voordeel.

Piter Jelles is een openbare scholengemeenschap die voortgezet onderwijs biedt op 11 scholen in Friesland. Om passend onderwijs voor veel verschillende leerlingen te realiseren hanteert Piter Jelles verschillende onderwijsconcepten op verschillende niveaus, van praktijkonderwijs tot gymnasium.

Vanaf de verplichtstelling van de werkkostenregeling, merkten we dat er veel beschikbare vrije ruimte was. Hier maakten we bijna geen gebruik van; dat was natuurlijk hartstikke zonde. Met het oog op het benutten van deze vrije ruimte en de forse besparing die daaruit voortvloeit, zijn wij in 2013 begonnen met de overstap op de werkkostenregeling (WKR), vertelt Tammo Cnossen, werkzaam op de afdeling PSFA van Scholengemeenschap Piter Jelles.

De overstap op de WKR

Hoe pas ik de regelgeving zo goed mogelijk toe?, blijkt een hele belangrijke vraag. Toen de werkkostenregeling actueel werd heb ik eerst een cursus gevolgd en informatie opgevraagd bij onze accountant. Gelukkig zag ik het grote voordeel van de WKR al vrij snel. Na overleg met onze directeur bedrijfsvoering, is het besproken tijdens het directieoverleg en vervolgens heeft de voorzitter van het college van bestuur akkoord gegeven. Hierna konden we gelijk aan de slag.

Vast bedrag reserveren voor losse uitgaven

Na de overeenstemming ben ik aan de slag gegaan. Ik wilde een aantal zaken die met de WKR te maken te hebben, maar ingebed waren in onzeadministratie, zichtbaar maken in de vorm van een budget. Op basis daarvan hebben we een bepaald vast bedrag binnen het beschikbare WKR-budget bepaald voor diverse uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld denken aan uitgaven voor cadeaubonnen, bloemen en relatiegeschenken, maar ook aan een bak snoep voor werknemers, die de werkgever op de werkplek neerzet.

Vrije ruimte voor secundaire arbeidsvoorwaarden

Vanuit het Nationale Fietsplan hadden we al contact met een adviseur van Nationale Fiets Projecten. Hij informeerde ons niet alleen over de mogelijkheden omtrent het bestellen van fietsen binnen de werkkostenregeling, maar ook over de mogelijkheid om andere secundaire arbeidsvoorwaarden via FiscFree® aan te bieden. Ik was daar direct erg van gecharmeerd. Ons gehele pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden konden we daar – zonder veel extra moeite – in optuigen. Bovendien combineert dit systeem prima met ons bestaande boekhoudpakket van AFAS.

Kostenbesparing voor ons als werkgever

Wij hebben gekozen voor een zo ruim mogelijke opzet en invulling van onze secundaire arbeidsvoorwaarden. De bruto-netto verrekening met onze medewerkers levert ons een flinke besparing op van enkele tienduizenden euro’s.
In deze tijd van bezuinigingen is dat natuurlijk erg prettig. Het is dus wel degelijk in het belang van de werkgever en werknemer, dat het beschikbare WKR-budget zoveel mogelijk wordt benut.

Fietsen, elektrische fietsen en computers erg gewaardeerd door medewerkers

Door het aanbieden van mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals fietsen, fitnessabonnementen, maar ook computers en laptops, zijn wij een aantrekkelijke werkgever en kunnen wij goede docenten aantrekken. Ook de docenten zijn enthousiast over FiscFree®. Vaak zijn ze nog niet eens officieel in dienst en dan willen ze direct al bestellen. FiscFree® heeft een meerwaarde. Met name de mogelijkheid om een (elektrische) fiets en een computer of iPad te bestellen wordt enorm gewaardeerd. Wat dat betreft is het enorm fijn dat alle restricties van het fietsplan zijn losgelaten binnen de huidige WKR.

Niet fraudegevoelig

Het is bij ons nooit een optie geweest om het aanbieden van alle secundaire arbeidsvoorwaarden zelf te regelen. Ten eerste levert dat zoveel werk op, dat we er dan wel iemand bij in dienst kunnen nemen. Ten tweede kan er dan veel gemakkelijker gefraudeerd worden met bonnetjes. Dat wilde ik écht niet. FiscFree® is een waterdicht systeem: er kan niet worden gefraudeerd. Bovendien is de hele workflow helemaal automatisch en online geregeld: van bestelling, autorisatie, levering en aanvullende arbeidsovereenkomst tot een compleet overzicht voor de financiële afdeling en salarisadministratie.

Ik controleer enkel of de aanvraag wel goed wordt verwerkt in de salarisadministratie, dat kan ik er gemakkelijk bij doen. Ook voor de medewerkers is het prettig dat het allemaal online is geregeld. Het systeem van FiscFree® is zo ‘idiot proof’, dat iedereen er gemakkelijk mee kan werken.

Medewerkers kunnen gewoon op een zondagmiddag op de bank, samen met hun partner, uitzoeken welke fiets of laptop ze willen hebben en deze direct bestellen.

Samenwerking met FiscFree®

De samenwerking met FiscFree® verloopt bijzonder prettig. Wat ik in het algemeen altijd enorm op
prijs stel is eerlijkheid en dat vind ik terug bij FiscFree®. Ze verkopen iets wat ze ook echt kunnen waarmaken. In het begin liep ik nog wel eens tegen zaken aan die beter of anders konden, maar dat gaf ik dan aan bij mijn contactpersoon. Daar werd dan ook écht naar geluisterd en iets mee gedaan.

Ik zou echt iedereen aanraden om met FiscFree® te werken als het gaat om het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden binnen de WKR. Het is gemakkelijk, snel te implementeren,
bespaart kosten en je kunt tegelijkertijd je personeel iets extra’s bieden. Wat wil je nog meer?

Liever een PDF?

Hier kunt u 'De klant aan het woord - Piter Jelles' downloaden.